Se när SVT:s reporter promenerar på Skeppsbron med VR-glasögon. Foto: SVT/Göteborgs stad

Se hur Göteborgs nya mötesplats kan se ut

Uppdaterad
Publicerad

Området Skeppsbron kan bli Göteborgs nya mötesplats vid älven. Det var tio år sedan arbetet med detaljplanerna startade men snart kan byggnationen dra igång – om kommunfullmäktige säger ja i juni.

I området, som ska ligga mellan Stenpiren och Rosenlundkanalen, planeras det för bland annat restauranger, butiker, kontor och bostäder.

Den allmänna platsmarken, som består av bland annat kajstråk, gator och torg, har dock blivit en miljard dyrare än det var tänkt.

– Vi befinner oss i stadiet precis innan byggstart. Vi inväntar bara det politiska beslutet kring finansieringen, säger Rune Arnesen, projektchef, Älvstranden Utveckling AB.

Om kommunfullmäktige säger ja i juni kan dock Skeppsbron stå färdig inom åtta år.

Rune Arnesen, projektchef, Älvstaden Utveckling AB. Foto: SVT

Fjärdedel hyresrätter

Bland de 450 bostäderna i området är det bara en fjärdedel som kommer bli hyresrätter i nuläget.

Varför planerar ni inte för fler?

– Det är ju en ekonomiskt fråga. När staden säljer byggrätterna för att finansiera sitt åtagande får man ungefär tre gånger så mycket betalt per kvadratmeter i jämförelse med en hyresrätt, säger Rune Arnesen.

Svårt att bygga billigt

Oavsett om gäller bostadsrätter eller hyresrätter kommer lägenheterna i området inte att bli billiga menar han. Det beror på att Skeppsbron är ett centralt område där det är komplicerat att bygga billiga hus.

Vore det inte bra att satsa på områden där det går att bygga billigt?

– Vi gör både och. Det byggs både i  inner-, mellan- och ytterstan. Men med dagens prisnivåer på byggandet är det väldigt svårt att bygga billiga bostäder där det är tekniskt komplicerat att bygga och höga markpriser.

Rune Arnesen tillägger också att området är tänkt att bli en mötesplats där alla kan umgås oavsett var de bor.

Allmänheten får testa VR

Samma VR-modell som används i klippet ovan kommer också att visas för allmänheten under onsdageftermiddagen 25 april.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Göteborg

Mer i ämnet