”Det är ett stort havsproblem” – se klippet på när levande krabbor räddas ur övergivna burar. Foto: SVT

Se när yrkesfiskarna stoppar spökfiskande hummertinor

Uppdaterad
Publicerad

I vattnet längs Bohuskusten döljs förlorade hummertinor, kräftburar och fisknät, som spökfiskar år efter år. Det vill fiskarna Dennis Andersson och Olle Larsson stoppa. Se när de hittar spökfiskande fiskeredskap som dolts på havets botten.

– Det är ett stort havsproblem, eftersom spökfiskandet tar död på sådant som ska vara i havet – man skulle behöva rensa havet från förlorade hummertinor och andra fiskeredskap från Kungsbacka i söder och upp över hela västkusten, säger Per-Olof Samuelsson, projektledare för Havsmiljösatsning Sotenäs och Spökfiskeprojektet.

Följ med när fiskarna Dennis Andersson och Olle Larsson hittar spökfiskande förlorade fiskeredskap, i klippet ovan.

Hundratals hummertinor hittade

Spökfiskeprojekten pågår i Sotenäs, Tanums och Lysekils kommuner, och går ut på att samla in förlorade fiskeredskap med hjälp av dykare och yrkesfiskare, som draggar efter redskapen, för att på så sätt stärka bestånden av torsk, sandflundra och hummer.

Sedan projektets start 2017 har man bland annat hittat 2 000 kvarglömda hummertinor. De upphittade redskapen lämnas tillbaka till ägaren när det är möjligt, och lämnas annars till återvinning.

Detta är spökfiske

Förlorade tinor, burar, nät, linor och ryssjor fortsätter att fånga fisk och skaldjur under lång tid. Fiskeredskap bedöms också vara det skräp i havet som orsakar mest skada på djurlivet. Dessutom är redskapen ofta gjorda av plast, som blir kvar i haven när redskapen förloras.

Källa: Stiftelsen Håll Sverige rent

Det här har spökfiskeprojektet hittat

Projektet startade i Sotenäs 2017, Tanum 2019 och Lysekil 2020. Totalt i de tre kommunerna har yrkesfiskare och dykare bland annat fått upp:

  • 2 000 hummertinor
  • 500 havskräfteburar
  • 100 garn/nät till en uppskattad längd av 6 kilometer

Projekten finansieras bland annat av EU-medel via Jordbruksverket, länsstyrelsen i Västra Götaland och av de medverkande kommunerna.

Källa: Spökfiskeprojektet        

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.