Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet ovan för att se mätchefen Sebastian Andersén visa hur man brukar använda och bevara mätinstrument på byggarbetsplatsen. Foto: SVT

Sebastians företag lyckades stoppa tjuvarna – utsattes för stöld mitt på dagen

Publicerad

När tjuvarna slog till mot bygget reagerade personalen omedelbart. Kort därefter grep polisen två män i en bil – och hittade den stulna lasermätaren på golvet.

– Kollegan körde efter tjuvarna och kontaktade polisen samtidigt, säger mätchefen Sebastian Andersén.

Det var i slutet av november som en anställd på Mark och energibyggarna gjorde mätningar vid en ny bro över Björlandavägen på Hisingen – när kontakten med mätinstrumentet plötsligt bröts.

När byggarbetaren vänder sig om ser han en person i gul varselväst springa från platsen – med lasermätaren värd nära en halv miljon kronor i handen.

– Han sprang och hoppade in i en bil som körde därifrån, säger företagets mätchef Sebastian Andersén.

Följde efter och larmade polis

En annan medarbetare tar upp förföljandet – och slår larm. När polisen lyckas stoppa bilen hittas mätinstrumentet, en så kallad totalstation, och en gul varselväst på golvet framför passagerarsätet.

Två män grips på platsen. Männen visar sig vara polska medborgare och döms senare för grov stöld, den ene till dagsböter och den andre till sex månaders fängelse.

– Vi försöker göra det svårtillgängligt för tjuvarna. Men det är svårt. Det är egentligen bara att cirkulera runt arbetsplatsen så ser man när en mätare kanske är på väg ut och monterar upp totalstationen, säger Sebastian Andersén.

Misstänker organiserad grupp

Polisen har tidigare sagt till SVT att de tror stöldvågen kan kopplas till utlandet.

Tror du att det är någon organiserad grupp som håller på?

– Det kan man misstänka, eftersom det har varit väldigt mycket stölder här i Göteborgsområdet under 2023, säger Sebastian Andersén.

Även för några år sedan utsattes företaget för en stöld. Den gången gick totalstationen förlorad.

– Det gick inte att spåra den, antagligen hade de plockat bort de säkerhetsåtgärder vi hade på den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.