• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Foto: Amanda Johnsson/SVT

Senaste nytt om branden vid Lisebergs badhus

Uppdaterad
Publicerad

Vid 10-tiden på måndagen den 12 februari kom larmet om en brand på Lisebergs badhus Oceana. Släckningsarbetet har pågått hela veckan och först på fredagen kunde polisen komma in på platsen.

22 personer skadades lindrigt i explosionsbranden och en person har hittats död i den brandskadade byggnaden.

Här får du de senaste uppdateringarna om branden i Göteborg.

Brand vid Lisebergs nya badhus Oceana i Göteborg

Pinnat inlägg

En avliden efter branden

Vid 13:44 bekräftar polisen att de hittat en avliden person inne på området för branden.

"Anhöriga är underrättade om omständigheterna. Nu återstår det vidare att bekräfta identiteten. När vi vet mer, och kan berätta om det, kommer vi att göra det", skriver polisen på sin hemsida.

När kommer ni veta identiteten på den avlidne?

- Vi har ingen prognos alls hur lång tid det tar, säger polisens presstalesperson August Brandt till SVT Nyheter Väst.

En man saknas
En man i 50-årsåldern har sedan i måndags varit saknad efter branden på Oceana. Han ska enligt flera källor till SVT ha arbetat nära ledningen på Liseberg under ett antal års tid. Polisen kan ännu inte bekräfta om den avlidne personen är samma man som anmälts saknad.

Pinnat inlägg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Detta har hänt:

• En kraftig brand bröt vid 10-tiden den 12 februari ut i Lisebergs vattenvärld Oceana, som var tänkt att öppna i sommar.

• En man uppgavs vara försvunnen efter branden.

• 22 personer skadades lindrigt i samband med branden, uppger Sahlgrenska universitetssjukhuset.

• Strax efter klockan 11 utfärdade räddningstjänsten VMA och alla i området uppmanades att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Vid 20.15 meddelade räddningstjänsten att VMA dragits tillbaka.

• Polis hittade en person avliden på området strax innan klockan 14 på fredagen den 16 februari. Identiteten på personen är inte fastslagen men anhöriga till den försvunna mannen har underrättats.

Polisen har inlett arbete på Oceana

Vid klockan 13 på fredagen meddelar polisen att de fått tillåtelse att börja arbeta på området för branden i Oceana.

- Vi är inne på plats nu och har inlett vårt arbete.
Jag vet inte i detalj om hela området är säkert eller vilka delar det gäller, säger polisens presstalesperson August Brandt.

Vilket typ av arbete gör ni på platsen?

- Vi har inlett vårt arbete, det är allt jag vill säga i nuläget. Jag kan säga mer vad inriktningen för arbetet kommer att vara senare.

Räddningstjänsten om nattens insats: "Komplicerat – glöden smiter in i olika hörn"

Släckningsarbetet efter branden i Oceana fortsatte under natten till fredag. Räddningstjänsten rapporterar att det under natten fortfarande uppstår glödbränder i konstruktionen och att risken för ras återstår.

- Det är komplicerat när det är i konstruktion, glöden smiter in i olika hörn och det är olika vinklar och vrår överallt, säger
Mikael Lindgren, larm- och ledningsoperatör hos räddningstjänsten.

Fortfarande kan släckningsarbetet endast göras utifrån på grund av rasrisken.

- Man kommer inte åt glöden om man står och sprutar på en vägg, man måste in i väggen och gräva, säger Mikael Lindgren.

Under förmiddagen kommer räddningstjänsten fatta beslut om hur man går vidare och eventuellt om när man kan lämna över till polis och till de berörda parterna.

Polisen har inga nya uppgifter att meddela om mannen som saknas sedan branden bröt ut.

Räddningstjänsten: "Ett moment 22"

Under torsdagens pressträff beskriver räddningstjänsten svårigheterna de haft i att kunna bedöma brandens omfattning. Med hjälp av drönare har de kunnat få en bättre bild, men ändå inte kunnat avgöra hur säkert det är för personalen att jobba nära branden.

- Ett scenario är ju att det aldrig går att säga säkert och då kvarstår ju att lyfta konstruktionen med kran och ta i sär den på det viset, säger Petter Backlund, insatsledare på räddningstjänsten.

Rättelse: I en tidigare version stod det att det var polisen som hade benämnt situationen som "ett moment 22".

Här lyfts delar av Oceana ned:

Delar av Oceana på Liseberg i Göteborg lyftes ner under torsdagen.
Delar av Oceana på Liseberg lyftes ner under torsdagen.

Polisen: Oklart hur lång tid utredningen tar

Polisen kan fortfarande inte ge svar kring den man som saknas eller när man kommer kunna gå in i det som återstår av Oceana efter måndagens explosionsbrand i Lisebergs nya satsning. Det framkommer nu under torsdagens pressträff.

- Det är rasrisk och när vi inte ens säkert kan gå fram så blir det ett moment 22, vi använder flygande drönare och filmar och använder kompetens från NCC i att bedöma rasrisken, säger Petter Backlund, regional insatsledare på räddningstjänsten Storgöteborg.

I nuläget kan polisen inte svara på hur lång tid utredningen kommer att ta.

Rättelse: I en tidigare version av detta inlägg stod polisens presstalesperson som avsändare av citatet.

Pressträffen om läget efter branden på Liseberg Oceana har precis avslutats. SVT har bevakat pressträffen och kommer nu sammanfatta vad som framkom där.

Mobilkran på plats: "Måste plocka ut delar av byggnaden"

Det är fortsatt glödbränder i bärande konstruktioner, bland annat i takbågarna som bär upp hallen. Tre av nio bärande balkar har rasat. Det är kraftiga skador på flera av de återstående balkarna med glödbränder i infästningarna.

Under natten har en mobilkran kommit till platsen för att riva och lyfta bort rasade delar, så att räddningstjänsten bättre kan komma åt glödbränderna.

- Kranen är till stor hjälp eftersom vi måste plocka ut delar av byggnaden för att komma åt de glödbränder som flammar upp, säger Erik Cedergårdh vakthavande räddningschef.

Liseberg som hade planerat att öppna för sportlovsaktiviteter under torsdagen håller fortsatt stängt.

Räddningstjänstens insats under natten: "Fortfarande rasrisk"

Det brinner fortfarande i Oceana och räddningstjänstens släckningsarbete har fortsatt under natten till torsdagen. Strax efter halv 7-tiden rapporterades att det fortfarande uppstår bränder och glödbränder i byggnaden.

- Vi jobbar vidare, släckningsarbetet pågår, säger Lotta Molander, larm- och ledningsbefäl hos räddningstjänsten.

Fortfarande kan räddningstjänsten inte gå in i själva byggnaden.

- Det är fortfarande rasrisk, säger Bosse Florell, larm- och ledningstoperatör hos Räddningstjänsten.

Polisen har också varit på plats under natten för att bevaka områdets avspärrningar. Polisen har inga nya uppdateringar när det gäller den man som saknas efter branden.

Flygförbud införs över Oceana

Transportstyrelsen har beslutat om tillfälligt flygförbud över Oceana, efter att polisen ansökt om ett sådant, skriver polisen på sin hemsida. Flygförbudet gäller till och med den 16 februari kl 23.59.

Ytterligare byggnadsdelar har rasat

Räddningstjänsten meddelar på onsdag kväll att ytterligare byggnadsdelar har rasat och det finns risk för ytterligare ras i konstruktionerna.

Det uppstår fortfarande mindre glödbränder i konstruktionen i de delar av byggnaden där det råder risk för ras.

Man är fortsatt på plats för att arbeta med släckning och bevakning under natten och morgonen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brand vid Lisebergs badhus Oceana

Mer i ämnet