Hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström samt Kristine Rygge som är vaccinsamordnare i Västra Götalandsregionen. Foto: TT

Ändrad rekommendation för gymnasieskolorna i regionen

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagseftermiddagen höll Västra Götalandsregionen presskonferens om pandemiläget och fokus låg på vaccineringen av fas 2. Men man presenterade också en ändring för gymnasieelever.

– Det kan öppna upp lite, men är fortfarande upp till varje huvudman, säger regionens smittskyddsläkare Thomas Wahlberg.

Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg lyfte på dagens presskonferens de skärpta rekommendationerna och påpekade att de förlängs. En liten skillnad framåt är att man tidigare rekommenderat att en femtedel av eleverna har närundervisning på en skola samtidigt och nu säger man att en tredjedel av eleverna kan vara där på samma gång, där lättar man alltså lite på restriktionerna.

– Men det är fortfarande upp till varje huvudman (skola reds.anm) att bestämma, säger han.

Han säger också att smittspridningen fortsatt ligger på en hög nivå som man vill jobba för att få ner. Man förlänger de skärpta restriktionerna som innebär att man om möjligt ska gå in ensam i butiker och att man ska ha munskydd i kollektivtrafiken oavsett tid.

– Vi har parkerat på en hög nivå i Västra Götaland och den måste ner, säger han.

Nu prioriteras fas 2 i vaccineringen

Vaccinsamordnare Kristine Rygge pratar på samma presskonferens om statusen i den pågående vaccineringen. Hon säger att man just nu prioriterar inledningen av den stora grupp som utgör fas 2.

– Alla i fas 1 har fått en dos, går vidare med fas 2 som är en stor grupp. Alla kommer inte kunna vaccineras de närmsta veckorna, och anledningen till det är tillgången på vaccin, säger hon.

Som SVT tidigare berättat inleder man med de som är 85 år och äldre och dessa kallas via samtal från sin vårdcentral.

– Vi har tre godkända vaccin nu som alla lämpar sig för äldre, säger Kristine Rygge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.