Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Restaurangägaren Bosse Svensson berättar om vad han tänkte när besökarna plötsligt försvann. Foto: SVT

Bosses restaurang riskerar konkurs – kritiserar brist på stöd

Uppdaterad
Publicerad

Omsättningen har halverats, skulder till Skatteverket ligger på 400 000 och mer än halva personalstyrkan har fått gå. Coronapandemin har fått stora konsekvenser för restaurangägaren Bosse Svensson i Åmål som nu är rädd att verksamheten kan gå i konkurs.

Coronapandemin har varit kännbar för restaurangägaren Bosse Svensson i Åmål. Det största bekymret nu är just pengarna till Skatteverket.

Tidigare i år fick han uppskov med att betala in moms, arbetsgivaravgift och inkomstskatt för mars, april och maj, en summa på 400 000 kronor. Men han ansökte bara om ett halvår eftersom han trodde att pandemin skulle vara över till hösten.

I mitten av oktober ska han betala in 300 000 av skulden, och det senaste beskedet han fick var att anståndet inte gick att förlänga.

I klippet hör du Bosse Svensson berätta mer om hur det nya normala ser ut på restaurangen.

Evenemang ställs in

Nu har vardagen på restaurangen anpassats till det nya normala och varje månad går runt ekonomiskt enligt Bosse Svensson. Men han har inte hunnit bygga upp den bufferten som krävs för att betala skulden till skatteverket. För även om lunchverksamheten rullar på kan han inte ha spelningar med liveband på helgerna och nästan alla turistbussar har gjort uppehåll med sina resor. Dessutom fick han avslag på sin ansökan om omställningsstöd eftersom verksamheten inte var i balans i juni.

På det hela anser han att bilden som politiker och myndigheter målade upp i våras var att påverkan på branschen inte skulle bli alltför kännbar, genom ekonomiska stöd, inte stämmer.

– Man invaggas i en falskhet lite grann med alla löften om att vi skulle få hjälp, men det fick vi ju inte, säger Bosse Svensson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet