Den vita flugsvampen är livsfarlig. Foto: SVT/Sandy Hansson

Svampförgiftad pojke mår nu bättre

Uppdaterad
Publicerad

Tillståndet för den pojke som vårdats för svår förgiftning efter att ha fått i sig vit flugsvamp har nu förbättrats. Pojken är en av sex personer som insjuknat.

De sex personerna blev sjuka i torsdags och togs in akut på Varbergs sjukhus. Två personer fördes senare till Östra sjukhuset. Det handlar om en pojke i förskoleåldern och hans mamma.

Läget för pojken var länge allvarligt men hans tillstånd har nu förbättrats och bedöms under måndagen inte längre som allvarligt. Det uppger Sahlgrenskas presstjänst för SVT Västnytt.

Kan ge leverskador

Troligen är det vit flugsvamp som orsakat förgiftningen.

– Läkaren sa att de hade tagit bilder på svampen med mobilkamera och hon var nästan säker på att det var vit flugsvamp, säger Marianne Kondrup, kommunikationschef vid Hallands sjukhus.

Den vita flugsvampen ger i huvudsak leverskador.

– Man blir först illamående, och får kräkningar och diarréer. Sedan kan det bli ett uppehåll, innan man i värsta fall blir akut sjuk av leversvikt, säger Kai Knudsen, överläkare i klinisk toxikologi på Sahlgrenska.

Fyra dödliga svampar

Enligt Knudsen är det i huvudsak fyra svampar som man behöver hålla reda på i Sverige, och som kan vara dödliga:

– Det är lömsk flugsvamp, vit flugsvamp, gifthätting och toppig giftspindling.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.