Sexton åtalade för postrånet

Publicerad

Sexton personer åtalades på fredagen i Göteborg för delaktighet i rånet mot en postterminal i Göteborg för knappt ett år sedan.

Av åtalet framgår bland annat att bytet vid rånet blev cirka en halv miljon kronor. Flera av de åtalade har också deltagit i planeringen och utförandet av attentat riktade mot polisen i november 2007.

Det gäller skottlossningen mot en polisstation i Partille och beskjutningen av flera polishelikoptrar på Säve flygplats.

De åtalade är mellan 22 och 33 år gamla och bosatta i stockholmsegionen. Rånet föregicks av ett antal planeringsmöten i Stockholm hösten 2007.

De åtalade vänner sedan barnsben

De sexton misstänkta kommer alla utom en från Stockholm, och känner varandra sedan uppväxten i Hässelby.
En 33-åring utpekas i förundersökningen som ligans ledare. Han har varit kriminell sedan tonåren och har ett trettiotal tidigare domar mot sig, bland annat för grovt rån, vapenbrott, misshandel och kvinnovåld – och han har i flera omgångar suttit i fängelse. Inför postrånet ska han ha varit den som valde ut de övriga.
– Konstellationerna består av personer som har olika specialiteter, uppgifter och kompetenser
när man genomför den här typen av stora rån, säger Länskriminalens chef Klas Friberg.

Och samtliga åtalade har ett kriminellt förflutet.
– Med den planläggning och det genomförande som gjort är det nog så att det inte görs av förstagångsförbrytare, säger Klas Friberg.

Två av de misstänkta har bestämt sig för att samarbeta med polisen, och har lämnat detaljerade redogörelser om vem som gjort vad. De båda är dessutom målsägare, alltså offer, i en av åtalspunkterna som kom i dag.
När de före rånet ville dra sig ur ligan och lämna det kriminella livet ska de ha misshandlats av ligans utpekade ledare – och tvingades genomföra brotten som planerat.
På grund av hotbilden mot dem har de i dag skyddade personuppgifter.
– Man kan väl se hans val att samarbeta med polisen som ett utslag för hans önskan att lämna det kriminella livet bakom sig, säger den enes försvarsadvokat Thomas Wilton.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.