Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Att få noll avvikningar är inte möjligt menar Sofia Boman, institutionschef på Ljungbacken. Hör mer i videon. Foto: SVT

Sis-hemmet Ljungbacken i Uddevalla har flest avvikningar i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Sis-hemmet Ljungbacken i Uddevalla har haft flest avvikningar i Sverige – fem år på raken.

Men fler inlåsningar och tuffare bedömningar gör att antalet minskar.

– Det är aldrig bra att man toppar en negativ statistik men vi jobbar hårt på att bli bättre, säger institutionschefen Sofia Boman.

Allt färre personer avviker från sin placering inom Statens institutionsstyrelse (Sis).

Förra året avvek personer drygt 400 gånger från sin placering, jämfört med drygt 600 året innan och närmare 800 för fem år sedan.

Flest avvikningar i Sverige

Sis-hemmet Ljungbacken i Uddevalla följer samma trend. Antalet avvikningar minskar. Men samtidigt är man den institutionen som haft flest avvikningar de senaste fem åren.

Under 2023 avvek personer vid 43 tillfällen när de var placerade i Uddevalla. Det förekom också att personer fritogs från området.

– Säkerhet- och riskbedömningar jobbar vi med varje dag för att hitta en aktuell status. Det har betytt väldigt mycket, säger institutionschefen Sofia Boman.

FAKTA; SIS Ungdomshem

• Statens institutionsstyrelse (Sis) är en statlig myndighet som bedriver individuellt anpassad tvångsvård. Vården bedrivs vid 21 särskilda ungdomshem med drygt 700 platser.

• Sis tar varje år emot cirka 1 100 ungdomar i åldern 12–21 år. De flesta placeras enligt lagen om vård av unga (LVU).

• Sis ansvarar också för ungdomar som dömts till sluten ungdomsvård (LSU) för bland annat mord, dråp, misshandel, sexualbrott, rån och narkotikabrott.

• Sis har även elva LVM-hem (lag om vård av missbrukare) med knappt 400 platser.

Källa: Sis

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.