Manifestationen startade på fredagseftermiddagen på Olof Palmes plats. Foto: SVT

Sittstrejken i Göteborg förlängs

Publicerad

Sedan i fredags genomförs en sittstrejk på Olof Palmes plats i Göteborg i protest mot att människor utvisas till Afghanistan. Planen var att sitta helgen ut i sympati med den pågående sittstrejken i Stockholm, men nu förlängs strejken till minst nästa måndag.

– Vi fortsätter tills våra kompisar som sitter i Stockholm får svar från Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik och alla utvisningar till Afghanistan stoppas, säger Zahra Samadi, en av de som arrangerat sittstrejken.

LÄS MER: Sittstrejken för afghanska flyktingar har kommit till Göteborg

Sittstrejken i Stockholm, där ungdomar protesterar mot utvisningarna och kräver svar från Migrationsverket, har fått mycket uppmärksamhet och attackerats av en högerextrem grupp, men demonstranterna i Göteborg känner sig säkra.

– Det är ganska lugnt här. De svenskar som kommer förbi är positiva och säger till oss att det är bra att vi kämpar. De hoppas att vi kommer få visa i framtiden att vi kan bygga samhället tillsammans, säger Zahra Samadi.

Tror ni att ni kommer att få något svar från Migrationsverket?

– Vi hoppas det. Det har gått ett år nu, så det är dags att de gör någonting. Det är viktigt för ungdomarna att få svar, så att de kan börja bygga sin framtid.

Öppet brev

De sittstrejkande ungdomarna i Stockholm har skrivit ett öppet brev till Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik, där de kritiserar beslutet att verkställa utvisningar till Afghanistan.

”Är verkligen Sverige ett moraliskt land när man säger åt svenskar att inte åka till Afghanistan för att det är farligt, men man tycker det är säkert för oss unga människor att leva där. Det är inte mänskligt”, skriver de.

Ribbenvik besöker inte strejken

– Det krävs väldigt mycket för ett generellt ställningstagande. Att konflikten skulle nå den nivån att den drabbar envar överallt i landet urskiljningslöst – det är först när man kommer till den nivån som vi har generell inhibition, sade Mikael Ribbenvik till TT under Almedalsveckan i Visby i början av juli.

Ribbenvik har senare avböjt att besöka de strejkande och skriver till TT att: ”Jag besvarade era frågor och försökte förklara varför vissa människor behöver skydd i Sverige och andra inte. Svaren jag gav då är de samma som i dag”, skriver Mikael Ribbenvik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.