• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Hamid Saadat och Zahra Samadi förklarar hur sittstrejken ska gå till. Foto: SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Sittstrejken för afghanska flyktingar har kommit till Göteborg

Ett hundratal personer samlades under fredagen på Olof Palmes plats vid Järntorget i Göteborg och kommer minst att sitta helgen ut. Budskapet lyder på samma sätt som i Stockholm – stoppa utvisningar till Afghanistan.

– Det är många som vill visa sitt stöd men har svårt att ta sig till Stockholm på grund av ekonomi eller tid, säger Zahra Samadi, en av de som ordnat sittstrejken i Göteborg.

I tisdags gick ett 15-tal högerextrema till attack mot den grupp som i en knapp vecka har sittstrejkat i Stockholm mot utvisningar till Afghanistan. Tre personer skadades lindrigt av kastade bengaler. Nu har manifestationen nått till Göteborg.

För arrangörerna i Göteborg är det viktigt att det händer något snarast.

– Det handlar om 25.000 afghanska ungdomar i Sverige som har väntat i över ett år men det går väldigt sakta. Många av dem mår inte bra för att de har fått vänta så länge på ett beslut från Migrationsverket, säger Zahra Samadi.

LÄS MER: Kräver svar från Ribbenvik

I ett öppet brev till Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik skriver de sittstrejkande ungdomarna i Stockholm:

”Är verkligen Sverige ett moraliskt land när man säger åt svenskar att inte åka till Afghanistan för att det är farligt, men man tycker det är säkert för oss unga människor att leva där. Det är inte mänskligt.”

– Det krävs väldigt mycket för ett generellt ställningstagande. Att konflikten skulle nå den nivån att den drabbar envar överallt i landet urskiljningslöst – det är först när man kommer till den nivån som vi har generell inhibition, sade Mikael Ribbenvik till TT under Almedalsveckan i Visby i början av juli.

Ribbenvik har senare avböjt att besöka de strejkande och skriver till TT att: ”Jag besvarade era frågor och försökte förklara varför vissa människor behöver skydd i Sverige och andra inte. Svaren jag gav då är de samma som i dag”, skriver Mikael Ribbenvik.

”Inte säkert”

Även Hamid Saadat är med på Olof Palmes plats för att visa sitt stöd för de i Stockholm som har sittstrejkat sedan i söndags. Han anser att situationen är för farlig för att unga människor ska skickas tillbaka.

– Det är helt enkelt inte säkert. I vissa provinser är det krig och talibaner kommer dit och dödar människor. Vi kommer sitta minst till måndag för att visa vårt stöd, säger Hamid Saadat.

I Stockholm satt ungdomarna nära riksdagen på Mynttorget men har fått flytta eftersom de blev attackerade av ett 15-tal högerextrema under onsdagskvällen. Tre personer skadades lindrigt när en brinnande bengalisk eld kastades mot dem. Efter det har polisen valt att flytta dem till Medborgarplatsen på Södermalm.

LÄS MER: Här attackeras demonstranterna av högerextrema

För de som manifesterar i Göteborg handlar det också om att samla ihop resurser och organisera för att sedan ansluta sig till de som sittstrejkar i Stockholm. Om man inte lyckas kommer man istället att se över möjligheten att fortsätta manifestationen i Göteborg. När det gäller säkerheten är man inte är orolig för hot och våld trots det som hände i Stockholm.

– Vi har tillstånd från polisen och de kommer vara här för vår skull, säger Hamid Saadat.

Så ni är inte oroliga efter det som hände i Stockholm?

– Nej vi är känner oss trygga. Det är många vuxna här som sitter med oss. Vi kommer bara visa kärlek om någon skulle vara emot oss, de är inte så många, säger Zahra Samadi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer