Här attackeras demonstranterna av högerextrema

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagskvällen gick ett 15-tal högerextrema till attack på Mynttorget i Gamla stan mot den demonstration, där bland andra ensamkommande ungdomar sittstrejkar.Tre personer skadades lindrigt när en brinnande bengalisk eld slängdes mot demonstrationen.

Larmet om attacken kom klockan 20:14. Polis fanns redan på plats och förstärkning kunde snabbt kallas in.

I samband med attacken uppstod tumult och vittnen som SVT Nyheter pratat med berättar om att attacken kom plötsligt.

– Vi satt på marken och allt var lugnt då flera personer plötsligt kom springande och attackerade oss med rökbomber, säger Nazir till SVT Nyheter.

LÄS MER: Sittstrejkande attackerade

Ögonvittnen har sagt till flera medier att den attackerande gruppen genom talkörer och text på sina tröjor gjorde klart att de kommer från Nordisk ungdom, en högerextrem organisation.

Nordisk ungdom skriver också själva på sin sajt att det var de som var på plats vid Mynttorget för att protestera. Gruppen på 15–16 personer avlägsnades från platsen av polis. Polisen har inlett en förundersökning om misshandel.

– Jag har inte någon information om vilken grupp det var. Jag kan bara konstatera att det dök upp ett antal personer som gjorde sig skyldiga till bland annat misshandel. Det är det vi utreder nu, säger Lars Byström, presstalesperson vid Stockholmspolisen

LÄS MER: Fler poliser på plats efter attack

De demonstrerande ungdomarna kräver att Migrationsverket stoppar utvisningar till Afghanistan, som de menar är för farligt, och vill att myndighetens generaldirektör lämnar ett sådant besked personligen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.