Ensamkommande från Afghanistan sittstrejkar på Mynttorget i Gamla stan. Foto: SVT

Sittstrejkar – kräver svar från Ribbenvik

Uppdaterad
Publicerad

Ett hundratal ensamkommande asylsökande ungdomar sittstrejkar på Mynttorget intill riksdagshuset i Stockholm. De kräver att Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik stoppar utvisningar till Afghanistan.

I ett öppet brev till Mikael Ribbenvik skriver de sittstrejkande ungdomarna:

”Är verkligen Sverige ett moraliskt land när man säger åt svenskar att inte åka till Afghanistan för att det är farligt, men man tycker det är säkert för oss unga människor att leva där. Det är inte mänskligt.”

”Vi är inte dåliga för samhället”

Migrationsverket har tidigare konstaterat att myndigheten hela tiden följer säkerhetsläget i Afghanistan – och att det finns provinser dit det är omöjligt att återvända. Men att helt stoppa alla återsändanden har inte varit aktuellt.

– Det krävs väldigt mycket för ett generellt ställningstagande. Att konflikten skulle nå den nivån att den drabbar envar överallt i landet urskiljningslöst – det är först när man kommer till den nivån som vi har generell inhibition, sade Mikael Ribbenvik till TT under Almedalsveckan i Visby i början av juli.

”Vi kommer att möta honom med kärlek”

De sittstrejkande ungdomarna på Mynttorget kräver att Migrationsverket omprövar sitt beslut och vill ha besked personligen från Ribbenvik.

– Om Mikael Ribbenvik kommer hit kommer vi möta honom med kärlek, för vi hatar hat. Vi flydde från hat, men vi ska ge kärlek till honom. Vi är inte dåliga för samhället, säger talespersonen Fatemeh Khavari  till TT.

TT har utan framgång sökt Mikael Ribbenvik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sittstrejk i centrala Stockholm

Mer i ämnet