Foto: TT

SJ-personal i karantän på grund av coronavirus

Uppdaterad
Publicerad

En person som senare visade sig vara smittad tog i onsdags tåget från Stockholm till Göteborg.
SJ har nu beslutat att ta personalen som var ombord då ur tjänst.

Folkhälsomyndigheten har sedan tidigare begärt ut passagerarlistorna för att kunna kontakta alla som fanns med på det aktuella tåget. Det är i skrivande stund oklart hur många av passagerarna myndigheten har nått. Beslutet att inte låta den personal som fanns ombord jobba vidare just nu har fattats av SJ själva.

– Karantän är inte ett ord vi själva använder. Men det är två tågvärdar som tagits ur tjänst som en säkerhetsåtgärd, säger Tobbe Lundell, presschef på SJ.

Fler medarbetare hemma

Han tillägger att SJ vidtagit fler åtgärder för all sin personal än Folkhälsomyndigheten rekommenderat.

– Exempelvis fattade vi beslut redan igår om att alla medarbetare som varit bortresta på egen hand och kommer från de områden som myndigheterna pekat ut ska stanna hemma i två veckor. De får arbeta hemifrån i möjligaste mån eller ägna sig åt utbildning, säger Tobbe Lundell.

Kartläggning pågår

Det var den 25 februari som den smittade personen flög från Milano till Stockholm Arlanda. Dagen därpå reste hen med tåg till Göteborg. Redan då ska hen ha haft symptom och därmed kunnat smitta andra. Men det var först i Göteborg hen sökte läkarvård och blev testad. Resultatet bekräftade läkarnas farhågor, och personen lades in på infektionsklinik för behandling.

Därefter har man alltså försökt kartlägga vilka hen kan ha kommit i kontakt med sedan ankomsten till Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet