Provtagningstält har satts upp utanför Infektionskliniken vid Östra sjukhuset, som tillhör Sahlgrenska universitetssjukhuset. Foto: TT

Sjätte coronafall bekräftat i Västra Götaland

Uppdaterad
Publicerad

En sjätte person har bekräftats smittad av coronavirus i Västra Götaland. Det rör sig om en man i 30-årsåldern.
– Han har med all sannolikhet blivit smittad i norra Italien, och även varit i kontakt med andra bekräftade fall efteråt i Sverige, säger Leif Dotevall, smittskyddsläkare i beredskap.

Fallet bekräftades strax efter klockan 16 på söndagen, och är alltså det sjätte hittills i länet. Den smittade mannen ska enligt regionen ha en mild sjukdomsbild och må bra.

– I och med att vi gör så noggranna spårningar och provtagningar så upptäcker vi personer med milda symtom, som vi kanske inte hade hittat annats, säger Leif Dotevall.

Vårdas inte på sjukhus

Mannen är nu isolerad i hemmet, då han inte bedömdes vara i behov av sjukhusvård.

– Men man får vissa förhållningsregler i och med att det är en allmänfarlig sjukdom. Man får inte utsätta andra för eventuell smitta, och man har regelbunden kontakt med läkare, säger Leif Dotevall.

Flygresenärer spåras

Nu har en kontaktspårning av närkontakter och andra personer som skulle kunna ha utsatts för smitta inletts. Spårningen ska innefatta flygresenärer som han ha exponerats för smittorisk.

– Vi går helt enkelt igenom vilka som kan ha riskerat att smittas av personen, och kontaktar dem. Det pratas om att man i andra länder bara ser toppen av ett isberg av fallen, men här menar jag att vi får fram en hel pyramid, säger Leif Dotevall.

Svårt att förutse fortsatt spridning

I går bekräftades femte fallet i länet, och i dag det sjätte. Hur många fler fall kan vi förvänta oss framöver?

– Det är omöjligt att säga i nuläget, det går inte att svara på.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet