Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Homan Tehrani, vd för Ioffice, vill få tips hur Sjöbefälsskolans lokaler kan användas. Foto: SVT

Guidade sjömän på 1800-talet – nu ska unika tidkulan i Göteborg få nytt liv

Uppdaterad
Publicerad

Snart kan göteborgare få chansen att på nära håll  se den unik tidkulan från 1800-talet. Nya hyresgäster den till anrika Sjöbefälsskolan vill renovera minnesmärket, göra om byggnaden till ett kontorshotell och öppna en del av lokalerna för allmänheten.

– Vi tar gärna emot tips från allmänheten hur vi ska förvalta de historiska lokalerna, säger Homan Tehrani, vd för Ioffice.

Skolan vilar på historisk grund på Kvarnberget mitt i centrala Göteborg. På 1600-talet fanns det två kvarnarna här. De är borta sedan länge, men i namnet på berget lever de kvar.

Med starten för Navigationsskolan 1862 har ett antal kaptener, styrmän och sjöfolk fått sin navigationsutbildning här. 1951 bytte skolan namn till Sjöbefälsskolan.

Tidkula guidade sjömän

På toppen av huset finns en tidkula som ska åka upp klockan fem i ett varje dag för att sedan åka ner klockan ett. Så att kaptener och andra kunde ställa sina klockor korrekt. En tidig form av fröken ur.

Det finns även ett nedstängt observatorium, utan teleskop, men ändå med känslan av tiden när stjärnorna var lätta att se på natthimlen.

Nu är tidkulan tyvärr ur funktion, men de nya hyresgästerna hoppas få igång den. Under tidkulan finns klocktornet, med stora klockor åt väst, nord och öst, som förhoppningsvis också ska komma igång igen.

– Vi hoppas att exempelvis under öppet hus dagar nästa år kunna visa tidkulan och observatoriet för den som är intresserad, säger Homan Tehrani, vid för Ioffice.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.