Foto: TT

Sjöräddningens varning: ”Stanna i hamn”

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen drog ovädret Johanne in över Västkusten. Under fredagen väntas stormen stegra till mellan 25 och 30 meter per sekund.

De kraftiga vindarna kan innebära stora risker för den som befinner sig till sjöss. Enligt Sjöräddningssällskapet är det därför klokast att inte ge sig ut på havet överhuvudtaget.

– Stanna i hamn. Det är det som gäller. Ingen bör ge sig ut på havet i dag, säger Lars Littke, räddningsskeppare hos Sjöräddningssällskapet på Rörö.

Se över förtöjningen

Enligt Lars Littke bör man även se över förtöjningen av sina båtar. Ett vanligt misstag är också att man använder för lite tampar när man förtöjer båten.

– Om båten lossnar ändå så ska man inte stå och försöka hålla emot, för det är så pass stora krafter vi pratar om. Det är bättre att grejerna går sönder än att man själv gör det, säger Lars Littke.

Inte säkert att Sjöräddningen kan hjälpa

Under fredagen är sjöräddningsstationen på Rörö bemannad av totalt åtta personer. Och även för Sjöräddningen finns det risker med att ge sig ut till sjöss. Därför finns det en risk att Sjöräddningen inte kan rycka ut varje gång de får ett larm.

Sjöräddningssällskapet på Rörö. Foto: Lars Littke

– Det beror på vad som händer, men vi måste hela tiden göra avvägningar om vi ska åka ut eller inte. Vi tar inga onödiga risker för egen del heller. Att vara rädd om personalen ingår också i arbetet med att rädda liv, säger Lars Littke.

Inte ovanligt med personskador

Sjöräddningen på Rörö gör omkring 900 utryckningar på ett år. När det gäller stormar så är det enligt, Lars Littke, inte ovanligt med allvarliga personskador.

– Som tur var är det inte så vanligt med dödsfall, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ovädret Johanne

Mer i ämnet