I klippet berättar Mats Ahdrian (KD), ordförande i fastighetsnämnden, varför nyanlända inte får förstahandskontrakt i Göteborg.
När Trollhättan får nyanlända anvisade till sig från Migrationsverket så erbjuder kommunen först hyreskontrakt via socialförvaltningen som sedan övergår till ett vanligt förstahandskontrakt.
Bosättningslagen trädde i kraft 2016 och innebär just att kommuner runt om i landet är skyldiga att ta emot nyanlända. Kommunerna ska ordna boende – men är inte skyldiga att fixa ett förstahandskontrakt.
Här gör länets kommuner olika Sju kommuner, bland annat Trollhättan, Strömstad och Ulricehamn, erbjuder alltid förstahandskontrakt. Åtta kommuner gör det inte alls.
De övriga tar antingen inte emot några nyanlända, eller så har de olika varianter och villkor för kontrakt. Partille ger exempelvis förstahandskontrakt till barnfamiljer men inte till övriga nyanlända.
Medborgarförslag röstades ner
På måndagskvällen röstade politikerna i fastighetsnämnden i Göteborg nej till ett medborgarförslag om att ge nyanlända förstahandskontrakt.
– Vi måste ta ansvar för helheten, vi kan inte prioritera en grupp framför andra grupper, säger Mats Ahdrian (KD), ordförande i fastighetsnämnden.
Kommunen erbjuder nyanlända förstahandskontrakt
Instämmer helt
- Trollhättan
- Tranemo
- Mark
- Ulricehamn
- Färgelanda
- Vara
- Strömstad
Instämmer i hög grad
- Lysekil
- Herrljunga
- Hjo
- Härryda
- Stenungsund
- Partille
- Uddevalla
- Alingsås
Instämmer delvis
- Mölndal
- Lidköping
- Borås
- Ale
- Mariestad
- Götene
- Lerum
Instämmer i låg grad
- Tjörn
Instämmer inte alls
- Öckerö
- Skövde
- Lilla Edet
- Grästorp
- Göteborg
- Skara
- Orust
- Bollebygd
Kan ej bedöma
- Tanum
Har ej svarat
- Vårgårda
Fotnot: Övriga kommuner i länet som inte är med på listan har inte tagit emot några nyanlända under 2020
Källa: Länsstyrelsen Västra Götaland