Foto: TT

Tre lodjur skjutna i Sjuhärad – jakten redan över

Publicerad

I fredags började licensjakten på lodjur i Västra Götaland. Redan morgonen därpå var den över i länets södra delar.

Länsstyrelsen har bestämt att sammanlagt sju lodjur får skjutas i Västra Götaland med jaktstart fredagen den 1 mars.

Beslutet gäller i kommuner där flera av länets kända lodjursfamiljer finns och i områden där lodjuren angripit får.

Ulricehamn och Svenljunga

Två lodjur fälldes redan under första jaktdagen, ett i Ulricehamn och ett i Svenljunga kommun.

Lördag morgon sköts ytterligare ett i Ulricehamn, vilket betyder att kvoten för jaktområdet är uppfyllt.

Jägarna behåller skinnen

I Dalsland får tre djur jagas och i Skaraborg ett, enligt länsstyrelsen hade inga rapporter om skjutna lodjur kommit in under lördagen. Jägarna måste ringa minst en gång per timme för att kontrollera att det finns djur kvar att skjuta.

Skyttarna får behålla skinnen men kropparna skickas till Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) för analys. Licensjakten på lodjur avslutas senast den 31 mars.

Fakta: Antal rovdjur i Sverige

  • Enligt den senaste populationsberäkningen visar att det finns cirka 1 200 lodjur i Sverige. Populationen är därmed fortsatt över referensvärdet för gynnsam bevarandestatus.  
  • Andelen lodjurshonor som får fram ungar kan variera en del mellan åren, så kallad mellanårsvariation, vilket påverkar inventeringsresultatet. Enstaka år kan en stor andel av de vuxna honorna få fram ungar, medan det under andra år är en mindre andel som lyckas  
  • Lodjur förekommer i hela Sverige förutom på Gotland. Historiskt sett har utbredningen varierat starkt i och med att populationens storlek reglerats, främst genom jakt.

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.