Personer yngre än 65 år kunde boka in sig för vaccinationstider med Astra Zenecas vaccin, trots att Folkhälsomyndigheten inte rekommenderar det till personer under 65 år. Nu erkänner Citysjukhuset att det blivit fel. Foto: TT

Sjukhus i Göteborg erbjöd felaktiga tider för vaccinering

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen stod felaktigt på Citysjukhusets hemsida att personer från 18 år kunde boka tid för att vaccinera sig med Astras vaccin senare under veckan.

– Det är en felaktig uppgift, säger Lill Nordkvist, en av Citysjukhusets grundare.

Citysjukhuset är en vårdcentral och ett sjukhus för specialistvård i Göteborg och under onsdagen publicerade de ett meddelande på sin hemsida där det stod: “För dig som är 18 år eller äldre kan vi nu erbjuda vaccinationstid med Astra Zenecas vaccination. Du behöver inte vara listad hos oss för att boka”. Meddelandet låg på sajten under ett par timmar.

– Vi har gjort fel och ber om ursäkt för det, vi tog bort det så fort vi kunde men vi vet att det har drabbat ett antal personer, säger Lill Nordkvist.

SVT Nyheter Väst har varit i kontakt med flera personer under 65 år som trott att de bokat sig för vaccination med Astras vaccin i veckan. Två av de som har kvar sina bokade tider är i 30-årsåldern.

Skickade svårformulerad rättelse

Citysjukhuset ska under onsdagseftermiddagen ha skickat ett meddelande till de som hunnit boka sig med information om att Astras vaccin enbart ges till personer över 65 år i enighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer och att man bör avboka sin tid om man är yngre än det. Meddelandet som SVT har tagit del av är otydligt formulerat och flera som är under 65 år och som bokat tid har uppfattat det som en valmöjlighet att komma dit och få Astras vaccin oavsett ålder.

Västra Götalandsregionens vaccinsamordnare Kristine Rygge säger att man i delar av regionen nu startat fas 4 men att det då gäller personer över 55 år och att man kommer att gå i åldersordning, hon förtydligar dessutom att de mellan 55-65 år inte vaccineras med Astra. Hon bekräftar att hon känner till Citysjukhusets felaktiga meddelande.

– Folkhälsomyndigheten rekommenderar inte Astras till personer under 65 år och det ska vi helt följa, säger hon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Västra Götalandsregionen: Nu blir det tydligare vilket vaccin som erbjuds Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet