Foto: Christine Olsson/TT

Sjuksköterska misstänks ha tafsat på äldre i hemtjänsten

Uppdaterad
Publicerad

En sjuksköterska inom Göteborgs kommunala sjukvård har nu anmälts till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Detta efter att både patienter och kollegor inom hemtjänsten vittnat om att de blivit utsatta för sexuella kränkningar av sjuksköterskan.

Det var mellan juni och september i år som en sjuksköterska, anställd inom Göteborgs kommunala sjukvård, påstås ha sexuellt kränkt både patienter och kollegor inom hemtjänsten där denne jobbar.

Enligt kommunens anmälan till Ivo ska sjuksköterskan bland annat gjort flera sexuella anspelningar och närgånget berört de utsatta på olämpliga sätt. Sjuksköterskan ska också ha ställt flera frågor om patienters sexliv i samband med olika möten med patienter.

Till en person ska sjuksköterskan ha sagt: ”Lova mig att du ringer mig om du blir sugen” efter att ha ställt frågor om personens sexliv.

Stängdes av för utredning

Emma Emanuelsson, enhetschef för hälso-och sjukvårdsenheten i Göteborgs Stad skriver beskriver situationen i ett mejl:

”Den här personen är inte längre en medarbetare hos oss. När vi fick information om att medarbetaren har betett sig olämpligt stängde vi av hen för utredning, personen valde kort där efter att säga upp sig. Då vi ser allvarligt på anklagelserna anmälde vi därefter också personen till Ivo.”

Har sagt upp sig

Sjuksköterskan som anmäls säger att anmälaren överdrivit situationen och att flera saker i anmälan inte överensstämmer med verkligheten. Samt säger att hen känner sig kränkt av anmälan.

– Det finns inte i mina tankar eller i min kultur att någonsin skada någon.

Sjuksköterskan stängdes först av från sitt arbete men ska strax därefter sagt upp sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.