Vill ha minst 30 000 kronor i ingångslön Foto: SVT

Sjuksköterskestudenter demonstrerade för högre lön

Uppdaterad
Publicerad

Ett hundratal personer demonstrerade under söndagen för bland annat högre ingångslöner till sjuksköterskor.

– Vi vill väcka uppmärksamhet kring hur villkoren är på sjukhusen just nu, säger Natalie Kouchaki , sjuksköterskestudent.

Under söndagen demonstrerade ett hundratal personer från Järntorget till Gustaf Adolfs torg under parollen Inte under 30K!

Initiativtagarna är sjuksköterskestudenter från Göteborgs universitet, som bland annat kräver högre löner, bättre löneutveckling och god och säker arbetsmiljö i sitt framtida yrke.

– Vi vill att det skall bli bättre och att vi skall få högre ingångslöner. Det förtjänar vi, säger Natalie Kouchaki, sjuksköterskestudent som deltog i demonstrationståget.

– Vi visar att vi är många som tycker detta är en viktig fråga och det får folk att reagera, säger Meis Jalil, också hon sjuksköterskestudent.

Krävs förändring

Enligt arrangörerna går utvecklingen av yrket åt fel håll, inte minst nu när Sahlgrenska universitetssjukhuset har meddelat att man måste sänka kostnaderna med motsvarande 300 helårstjänster.

– Det krävs förbättringar och förändringar för det är inte hållbart längre, säger Natalie Kouchaki om Sahlgrenska.

 Genom demonstrationen hoppas man få upp ingångslönerna för sjuksköterskor som idag ligger på 25 000 kronor.

– Man har fått upp lönerna tidigare, säger Natalie Kouchaki.

Är det ett rimligt krav med 30 000 kronor i ingångslön?

– Det är en målsättning vi har. Det kommer vara långsiktigt, men det kommer nog gå, säger Meis Jalil, sjuksköterskestudent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.