Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Sjukvårdspersonalens larm i Göteborg: ”Vi kommer inte kunna operera dygnet runt”

Uppdaterad
Publicerad

Personalen på operationsavdelningarna 1 och 2 på Östra sjukhuset i Göteborg varnar nu för att man inte kommer kunna operera dygnet runt.

– Vi är oroliga för patienternas välmående eftersom vi inte kan komma att hålla öppet 24 timmar om dygnet, säger Jennifer Corse, undersköterska och skyddsombud på operation 1 på Östra sjukhuset.

Personalen upplever att det på avdelningarna generellt varit underbemannat, bland annat för få operationssköterskor, under många år.

 – Det som är akut nu är bristen på narkossköterskor, säger Geraldine Kopacsi, operationssjuksköterska vid Östra sjukhuset

Oron nu gäller främst schemaläggningen efter vecka 40, där personalen inte kan se hur verksamhet ska kunna bedrivas med så få personal som schemalagts.

Ska bli mer attraktiva

Från ledningshåll tonas farhågorna ner.

 – När läget är så svårt som nu görs detaljplanering på kort sikt och det kan vara så att kommunikationen inte sträckt sig över vecka 40, säger Anna-Karin Juwel Egeland, tf områdeschef SU.

Arbetet för att rekrytera person på längre sikt riktar nu in sig på att öka attraktiviteten, att få personalen må bra och stanna.

– Det finns en otrolig kompetens i den gruppen som är kvar men vi behöver absolut få dit fler medarbetare, säger Anna-Karin Juwel Egeland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.