Efter dödsolyckan på Sjumilaskolan i mars sörjdes pojken med bland annat tända ljus, brev och teckningar. Foto: Sofia Netskar/SVT

Sjumilaskolans rektor misstänkt för vållande till annans död

Uppdaterad
Publicerad

Under en rast ramlade en lågstadieelev från en bergknalle på Sjumilaskolan i Göteborg och skadades så svårt att han avled. Både kommunens och polisens utredningar lades snabbt ner.

Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Göteborg fortsatte dock sin förundersökning om vållande till annans död – och skolans rektor är delgiven misstanke.

Hittills har ett förhör hållits med rektorn och hon har fått en försvarsadvokat, något som tidningen GT/Expressen var först med att berätta.

Brottsrubriceringen är arbetsmiljöbrott och vållande till annans död.

Dödsfallet på Sjumilaskolan

Hanne Cecilie Engh, rektor på Sjumilaskolan säger till SVT Nyheter Väst att hon inte vill lämna någon kommentar i nuläget.

Brustit i tillsynsansvar

Den utredning som Göteborgs kommun gjorde friade staden helt från ansvar. Men Skolinspektionen ansåg att staden brustit i sitt tillsynsansvar och att eleven borde haft mer personligt stöd, något som tagits bort cirka en månad före dödsolyckan.

Även Arbetsmiljöverket inledde en utredning, som snart ska vara klar.

Polisen utredde först händelsen som ett vanligt vållandebrott, men händelser på en skola faller under arbetsmiljölagen och en förundersökning ska därför direkt ledas av åklagare.

Saken fortsatte att utredas

I det här fallet hamnade det hos åklagaren Martin Elofsson vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Göteborg.

– Vår utredning startade samma dag eller möjligen dagen efter olyckan. Att polisen först hanterade det fel påverkade inte vår utredning, säger han.

– Det enda var väl att det vid flera tillfällen stått att utredningar kring olyckan lagts ner, även stadens egen. Så folk fick väl intrycket att saken inte utreddes längre, vilket alltså inte var sant, fortsätter han.

Närmar sig beslut

Åklagaren är förtegen om utredningen, som omfattas av sekretess.

– Men vi har hunnit långt och börjar närma oss ett beslut. Min ambition är att ett sådant ska komma före årsskiftet. Det kan bli antingen att ärendet avslutas eller att jag för det vidare till domstol och alltså väcker åtal.

Enligt rektorn har skolan flera gånger lyft berget som en potentiell risk. Men någon formell anmälan har aldrig gjorts, visar SVT:s granskning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsfallet på Sjumilaskolan

Mer i ämnet