Rektorn om dödsolyckan på Sjumilaskolan: ”Vi har påtalat berget flera gånger”

Uppdaterad
Publicerad

Pojken avled efter fallolyckan från ett berg på en skolgård, i Biskopsgården i Göteborg. Enligt rektorn har skolan flera gånger lyft berget som en potentiell risk. Men någon formell anmälan har aldrig gjorts, visar SVT:s granskning.

– Det här är ingen ny fråga. Jag har påtalat det, jag tycker att det skulle vara tillräckligt, säger Hanne Cecilie Engh, rektor på Sjumilaskolan.

Starta klippet för att höra hur rektorn reagerar på att ingen formell anmälan gjorts och lokalförvaltningens svar på varför de inte agerat.

Enligt rektorn har skolan försökt få till en förändring av miljön runt berget, där en pojke föll och senare dog i början av mars i år, bland annat ska skolan ha påtalat riskerna i olika forum.

Dödsfallet på Sjumilaskolan

– Vi har påtalat berget flera gånger, säger Hanne Cecilie Engh.

Men när SVT granskar ärendet visar det sig att det aldrig gjorts någon formell anmälan. Fel och brister på skolgårdar anmäls till lokalförvaltningen, och SVT Nyheter Väst har gått igenom alla anmälningar som kommit in till lokalförvaltningens serviceportal gällande Sjumilaskolans skolgård och utemiljö från 2019 och fram till olyckan.

Under den här perioden har inga formella anmälningar gjorts av berget som en risk. Vid ett tillfälle 2021 anmäls ett staket som lossnat vid ett berg, något som ska ha åtgärdats.

SVT har också begärt ut rektorns mejlkonversationer med ordet ”berg” för de tre senaste åren, utan att hitta något.

Oklart kring kontroller

Från lokalförvaltningens sida känner man inte igen att frågan skulle ha lyfts. Lokalförvaltningen själva gör inventeringar av alla skolgårdar varje år, och när SVT går igenom protokollen för de två senaste åren syns inte heller där några anteckningar om berget.

Åsikterna går isär om vem som egentligen ska kontrollera de inslag på skolgårdar som inte handlar om lekredskap utan om naturliga inslag, så kallad ”övrig mark”.

– Det som inträffat är ytterst tragiskt, säger Ulf Krüger, avdelningschef fastighet på lokalförvaltningen i Göteborg. Det här är naturliga inslag som finns på många skolgårdar, men det kan finnas anledning att se över systematiken i att se över skolgårdar och riskområden.

Det finns också en diskussion om vikten av varierade miljöer på skolgårdar. I en bedömning av skolgården från 2018 lyfts att “områdena med naturmark, klippor och buskage bjuder in till olika fantasifulla lekar”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsfallet på Sjumilaskolan

Mer i ämnet