Martin Wannholt och Ulf Boström. Foto: SVT

Martin Wannholt startar nytt parti

Uppdaterad
Publicerad

Den politiske vilden Martin Wannholt i Göteborg startar ett nytt parti tillsammans med integrationspolisen Ulf Boström. Planen är att få minst tio procent i nästa kommunval och ett av målen är att göra upp med den ”göteborgska dumheten”.

Den politiske vilden och tidigare moderaten Martin Wannholt startar ett eget parti med namnet ”Demokraterna i Göteborg”.

Partiet är nu registrerat hos valmyndigheten.

– Vi siktar på minst tio procent i valet till kommunfullmäktige, det tror jag är fullt realistiskt, säger Martin Wannholt.

I förra valet var han den mest personkryssade moderaten i Göteborg men uteslöts ur partiet bland annat eftersom han gått emot partilinjen i frågan om Västlänken men framförallt eftersom han ingick ett samarbete med partiet Vägvalet och därigenom därigenom tog sig in i kommunstyrelsen.

Just Västlänken ligger honom fortsatt varmt om hjärtat.

– Västlänken är själva symbolen för den göteborgska dumheten. Se på Gobigas, detta miljardfiasko som är ett annat exempel på hur göteborgspolitiken fungerar. Västlänken är ännu dyrare och ännu dummare, säger han.

”Varken höger eller vänster”

Wannholt vill inte prata om vänster/höger-skalan när det gäller hans nya parti.

– Den skalan fungerar inte i kommunpolitiken, den är rent av skadlig. I en kommun handlar det om att fatta pragmatiska beslut som bygger på det professionen säger är det bästa.

Han nämner särskilt skola, äldreomsorg och inte minst den delade staden.

– Vi har en segregation som är uppåt väggarna och en otrygghet som breder ut sig. Vi har starka antidemokratiska krafter, både när det gäller radikala islamister och nazister som begår bombdåd. Allt detta måste vi bryta, säger Martin Wannholt.

Fokus på trygghet

Just frågan om tryggheten i förorterna är också en av partikamraten Ulf Boströms hjärtefrågor.

– Vi har en stor del av landets allra mest utsatta områden här i Göteborg. Jag har arbetat som polis i 39 år och nu vill jag ta chansen att påverka allt det där jag aldrig har fått gehör för som polis, säger han.

Enligt Ulf Boström har han under de senaste decennierna inte sett en enda åtgärd som bidragit till att motverka segregationen och otryggheten i de utsatta områdena.

– Jag vill ha kvarterspoliser i varenda utsatt stadsdel. Det är en av de första åtgärderna jag tänker arbeta för, säger han.

Enligt Ulf Boström är det en skandal att människor som har flytt krig och otrygghet nu upplever en annan form av otrygghet här i Sverige.

– Vi har automatgevär, knivar och granater på gatorna. Dessutom antidemokratiska krafter som försöker påverka livet för invånarna, det här är fullständigt oacceptabelt i mitt Göteborg, säger han.

Inte heller Ulf Boström vill tala om höger eller vänster.

– Vår värdegrund är våra grundlagar, de som handlar om demokrati och yttrandefrihet. Kan vi leva upp till dem är jag nöjd, säger han.

Ska lägga upp riktlinjerna

Vilka partier man kan tänka sig att samarbeta med uttalar man sig inte om.

– Det är för tidigt. Det får vi rösta om inom partiet. I nuläget stänger jag inga dörrar överhuvudtaget, säger Martin Wannholt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.