Kanoter, kandensare och en och annan paddelboard kommer synas i Dalsland i helgen. Foto: Camp Dalsland

Skandinaviens största kanottävling avgörs i Bengtsfors

Publicerad

Låga vattennivåer i sjön Lelång gör att årets upplaga av Dalslands kanotmaraton kommer att se lite annorlunda ut.

– Man kan säga att i år blir det lika tufft för eliten som för motionärerna, säger arrangören Crister Blüme.

Fyra sjöar ska passeras när deltagarna i Dalslands kanotmaraton på lördag ska paddla de 55 kilometrarna mellan Baldersnäs och Bengtsfors. Men i den sista av den, Lelång, har de låga vattennivåerna fått arrangörerna att stryka det extralyft över en udde som eliklassen annars skulle gjort där på grund av att det är för långgrunt . Men tävlingsledaren Crister Blüme tror inte att det kommer få någon större inverkan.

– Det är mer ett strategiskt lyft. Elitkanotisterna sitter i så smala kajaker att blodet inte riktigt kommer ner i benen på dem, så då brukar det vara skönt att komma upp. Man kan säga att i år blir det lika tufft för eliten som för motionärerna, säger han.

Tappar till Cykelvasan

I övrigt är loppet i stora drag likt sig sedan starten 2004. Även om allt fler tävlingsklasser tillkommit under åren. Det senaste tillskottet är fler stafettklasser, där flera personer delar på sträckan, både på grund av efterfrågan och strategiska skäl.

– Vi har cirka 500 anmälda just nu, det är en liten nedgång mot tidigare år. Det vi tror att vi ska satsa på är att få bort tävlingsstämpeln och vända oss mer till kompisgäng, säger Crister Blüme.

En annan stor anledning till anmälningstappet är att Cykelvasan i år arrangeras samma dag, en tävling som lockar samma typ av motionärer.

Hemmahopp på damsidan

Väderprognosen inför lördagen visar på blygsamma 15 grader, halvklart och någon regnskur. Ett väder som kanske är att föredra mot strålande solsken när man ska tillbringa uppemot nio (4,5 för eliten) timmar på vattnet.

Förhoppningsvis sluter besökarna upp oavsett, om inte annat för att heja på hemmahoppet Anna Zargórska som tog sex medaljer när Nordiska mästerskapen i sprint avgjordes i Danmark i helgen.

– Vi har knappt haft någon svensk segrare i damklassen innan, så det ska bli jättespännade att se! säger Crister Blüme.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.