Vid Angeredskrossen gick en sprängning fel i januari. Foto: SVT

Utredning klar: Därför gick sprängningen vid Angeredskrossen fel

Uppdaterad
Publicerad

Det var en tändkabel som lossnade och ledde till en ovanligt kraftig stötvåg ute vid Angeredskrossen nordost om Göteborg. Miljöförvaltningen har nu polisanmält Skanska som var ansvariga för händelsen.

– Det här är en särskild händelse som vi följer upp, säger enhetschef Gunnar Edlund, vid miljöförvaltningen i Göteborg.

Vid Angeredskrossen bryter Skanska grus, sten och krossprodukter, vilket innefattar regelbundna sprängningar. Nu har företaget lämnat in en utredning till miljöförvaltningen i Göteborg om vad som gick fel vid sprängningen den 21 januari, vilket SVT Nyheter Väst berättat om tidigare.

I utredningen skriver de att en tändkabel lossnade vid skjutapparaten, i samband med sprängningen. Kabeln anslöts på nytt, men då följdes inte den planerade ”tändplanen” av skjutapparaten. Konsekvensen blev att detonationen av borrhål skedde i fel ordning. Det ledde i sin tur till att berget på vissa ställen redan var sprucket när nästa laddning detonerade.

Luftstötvågen blev högre än normalt och explosionen hördes flera mil från platsen där sprängningen ägt rum. Den misstänks även ha orsakat skador i flera hus i området. Just nu utreder Skanska skador på 28 hus.

Polisanmäler Skanska

Att miljöförvaltningen anmäler misstänkta miljöbrott till polisen är rutin. De kommer också följa upp Skanskas ”egenkontroll”.

– Vi har en dialog med dem, men som tillsynsmyndighet vill vi inte att de spränger igen förrän de vet vad det var som hände, och hur de undviker att det händer igen, säger Gunnar Edlund, enhetschef för miljötillsyn vid miljöförvaltningen i Göteborg.

Hos polisens miljöbrottsenhet pågår utredningen. Ärendet är rubricerat som ”otillåten miljöverksamhet” eftersom den felaktiga sprängningen kan ha lett till att villoren i tillståndet för anläggningen inte följdes.

Skanska har nu alltså fått pausa alla sprängningar tills händelsen är färdigutredd.

Föreslår åtgärder

I utredningen som Skanska lämnat in föreslår de att sju mätpunkter ska finnas i området, i stället för fyra som idag. De uppger också i utredningen att skjutapparaten har uppdaterats, så att något liknande inte ska kunna hända igen. Om tändtråden lossnar ska skjutprocessen avbrytas automatiskt.

Nu har miljöförvaltningen bett om mindre kompletteringar av utredningen. Skanska vill inte svara på frågor i en intervju, utan presschefen Jacob Birkeland skriver i ett mail:

”Vi, Skanska, har lämnat in en utredning till berörda myndigheter och frågan är nu i ett kompletteringsskede. Vi inväntar inväntar härefter myndigheternas slutgiltiga ställningstagande innan vi uttalar oss.”

I klppet nedan hör du Fredrik Roth som som menar att han fått skador på sitt hus i samband med sprängningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.