Skara – Skattjägare krossade staty i Skara Domkyrka

Publicerad

En staty i Skara domkyrka föll ned och krossades när en ung flicka klättrade på den. Vid statyn fanns ett gömställe för en skattjakt med GPS-utrustning, så kallad geocaching.

Skara domkyrka är inte bara en sevärdhet från 1100-talet – den är också mål för en internationell skattjakt med modern GPS-utrustning. Ett 50-tal personer har redan letat fram den behållare som låg gömd vid en staty av den bibliska figuren David. Vittnen såg i tisdags kväll tre ungdomar vid domkyrkan. En av dem, en ung flicka, klättrade upp på statyn som välte och krossades mot marken.

-Vi anser inte att det är ett brott utan en olyckshändelse, säger Lars-Åke Larsson på Skarapolisen.

Svart rör
På torsdagen hörde en man av sig och berättade att han hade gömt en så kallad cache vid statyn. Polisen har också hittat ett svart rör innehållande penna, suddgummi och en papperslapp. Att leta reda på sådana gömmor är en hobby som de senaste åren spridit sig över hela världen. Koordinaterna läggs ut på en hemsida på internet och med hjälp av dessa kan andra hitta samma ställe. Skattjakten startades i USA år 2000. EN GPS-entusiast ville testa satellitnavigeringssystemets noggrannhet och placerade ut en hink med småprylar i skogen, för att se om någon kunde hitta den med hjälp av koordinatorerna.

Staty av sandsten
Enligt dagstidningen Washington Post finns närmare 300 000 gömmor i 222 länder, en av dem alltså vid den hundra år gamla Davidsstatyn i Skara domkyrka.

-Det var väl egentligen tur att tjejen inte kom under statyn, får då hade hon fått en rejäl smäll, säger Lars-Åke Larsson.
Den cirka 1,5 meter höga statyn var gjord i sandsten och satt tillsammans med sju andra utanför den södra porten, ungefär en meter upp på en hylla. Statyn var fäst med hjälp av fogmaterial, men det var en överraskning för kyrkan att den gick att välta.

-Det är ju när det händer någonting sådant här som man upptäcker det. Statyerna satt inte fast speciellt väl, de stod ganska löst, säger kyrkvaktmästare Inger Lood.
u kommer de andra statyernas fästen att åtgärdas. Om Davidsstatyn går att laga eller om en ny måste huggas vet man inte ännu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer