Ilizarov-metoden introducerades på Skaraborgs sjukhus av en ortopedläkare Foto: SVT/Wikipedia

Skaraborgs sjukhus får kritik för Ilizarovfallet

Uppdaterad
Publicerad

Patienter på Skaraborgs sjukhus behandlades med riskfyllda metoder, trots att det inte var motiverat. Det anser Ivo som nu riktar kritik mot sjukhuset.

Skaraborgs sjukhus kritiseras ytterligare en gång av Inspektionen för vård och omsorg efter att patienter på ortopedkliniken behandlats med den omtalade Ilizarovmetoden, vilket Skaraborgs Allehanda var först med att berätta. Kritiken riktas mot ledningen och planeringen av ortopedklinikens verksamhet.

Många olika verksamhetschefer

IVO skriver i sitt beslut att ”Under åren 2010 – 2013 tjänstgjorde fem olika verksamhetschefer på kliniken. Avsaknad av kontinuitet drabbade styrning och kvalitets— uppföljning. Kvalitetsansvariga läkare och flera kollegor signalerade om brister i handläggningen av patienter som opererats med llizarovmetoden, men tolkades av dåvarande sjukhusledning som ett uttryck för personliga motsättningar.”

Efter att sjukhuset anmälts och själva genomfört en extern granskning, kunde man konstatera att 39 patienter som behandlats med metoden fått vårdskador eller allvarliga skador.

Använde ovanlig metod

Ilizarovmetoden används ibland vid olika former av frakturer, och istället för gips använder man då trådar och metallramar för att stödja upp exempelvis ett ben eller en arm. Läkaren ska även ha använt metoden vid andra skador på bland annat handleder och axlar, vilket anses ha lett till vårdskador.

Trots kritiken menar Ivo att förebyggande åtgärder har vidtagits för att förhindra liknande händelser. Ärendet är därför avslutat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.