Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Här tränar militärer från Skaraborg ukrainska soldater – på hemlig plats i England

Uppdaterad
Publicerad

Det svenska försvaret har på uppdrag av regeringen skickat instruktörer till en hemlig ort i England för att utbilda ukrainska soldater.

– Som svensk känns det skönt att på något sätt kunna bidra, säger Matilda, plutonchef på Skaraborgs regemente, som är på plats.

”Man följer allt som händer i Ukraina varje dag” – hör Matilda berätta mer i klippet

60 svenska instruktörer har skickats till en hemlig plats i norra England för att hjälpa till att ge ukrainska soldater en militär grundutbildning. Den fem veckor långa grundutbildningen som de blivande ukrainska soldaterna får är en mycket komprimerad version av värnplikten.

Utbildningen har skett i Storbritannien sedan i början av juli, efter ett initiativ av tidigare premiärminister Boris Johnson. Svenska Försvarsmakten fick en förfrågan om att ansluta och regeringen beslutade att försvaret mellan 12 augusti till 31 december kan skicka upp till 120 personer.

Komprimerad utbildning

Ansvaret att samordna insatsen föll på Skaraborgs regemente P 4. Matilda, som till vardags utbildar värnpliktiga i Skövde, är en av de svenska instruktörer som nu är på plats.

– Vi lär ut vapenhantering, utbildar i sjukvård och krigets lagar, säger hon.

Det är flera Nato-länder som är med och bidrar, bland annat Danmark och Kanada. Även Finland har anslutit.

Bättre chans att överleva

Utbildningen är för rekryter som sällan eller aldrig har varit i strid. Förhoppningen är att de ukrainska soldaterna med ny kunskap ska ha bättre chanser att överleva i strid.

– Även en kort utbildning gör skillnad. När de kom hit var de civila, säger Matilda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.