Foto: TT

Skarp kritik mot HVB-hem i Vänersborg

Publicerad

”Det är något fel på honom”, sa en i personalen om en pojke på HVB-hemmet, så att barnet hörde det. IVO riktar skarp kritik mot boendet i Vänersborg, där man menar att barnen inte kan känna sig trygga.

Personalen visar inte barnen respekt och lyssnar inte på dem, skriver Inspektionen för vård och omsorg, IVO, efter sin granskning av boendet. Under inspektionen hörde man två personer ur personalen diskutera ett av barnen.

– Jag blev galen, han kan inte titta upp en minut för att ta emot information, sa den ena.

IVO

– Han är avtrubbad. Han är mobilberoende. Det är något fel på honom, svarade den andra.

Vid tillfället var pojken inom hörhåll. Verksamhetschefen ska ha sagt att ”personalen kan ha en viss jargong” och att dörren borde ha varit stängd.

Svarar med att kritisera barnen

Middagen på hemmet serverades klockan 17. Ingen i personalen ska ha informerat barnen om att maten blivit klar.

Enligt IVO får barnen höra av personalen att de inte sköter sig när de kritiserar något på boendet. Verksamhetschefen säger å sin sida att man har regelbundna husmöten med barnen, men att de ofta ”utvecklas till gnällmöten”.

Föreståndaren på boendet uppger för IVO att barnen känner sig trygga med varandra och med personalen.

IVO kommer att göra en ny kontroll för att följa upp situationen på HVB-hemmet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

IVO

Mer i ämnet