Långt ifrån alla patienter som sökt vård på Sahlgrenska universitetssjukhuset har fått en vårdplats. Foto: Simon Rehnström/SvD/TT

Skarp kritik mot Sahlgrenskas bemanning och antalet vårdplatser

Uppdaterad
Publicerad

Patienter har väntat på akutmottagningen i tre dygn och vårdats på ställen där man inte kunnat larma efter personal. Nu får Sahlgrenska universitetssjukhuset och Östra sjukhuset skarp kritik från IVO, inspektionen för vård och omsorg. 

I januari inleddes en nationell tillsyn över akutsjukvården i Sverige. IVO bedömer att bland annat SU inte säkerställt patientsäkra vårdplatser och inte planerat verksamheten så att god vård upprätthållits.

Granskningen innefattar den vuxna somatiska specialistavdelningen på Sahlgrenska och Östra sjukhuset. Det vill säga en vårdavdelning där patienterna kräver mer specialiserade åtgärder än vad som kan ges i primärvården.

– IVO anser sammantaget att bristen på disponibla vårdplatser inom den specialiserade somatiska slutenvården har medfört risk för allvarliga vårdskador. Den höga belastningen har exempelvis inneburit att patienter vårdas på platser där det varken finns tillgång till adekvat medicinteknisk utrustning eller möjlighet att larma, säger Peder Carlsson, avdelningschef på IVO och ansvarig för den nationella tillsynen.

Lång väntan på akuten

IVO gjorde sammanlagt två besök på Sahlgrenska och Östra sjukhuset, varav det ena var oanmält. Sjuksköterskor beskrev då att patienter med ett färdigt inskrivningsbeslut kan få vänta på akutmottagningen allt mellan några timmar till tre dygn på en vårdplats. Ett problem som upplevs ha eskalerat det senaste året, enligt beslutet från IVO.

Ledningen satsar på fler vårdplatser

Sjukhusledningen har i beslutet från IVO beskrivit att de är medvetna om problematiken och arbetar med en rad åtgärder. Bland annat kommer man inom kort öppna upp sex vårdplatser på en avdelning som tidigare varit stängd på grund av sjuksköterskebrist. Ledningen uppger också att SU fått pengar för att kunna öppna upp fler vårdplatser där målet för 2023 är 100 stycken fler vårdplatser.

Vad kommer hända nu?

– Nu måste Sahlgrenska och Östra senast 31 januari 2023 redovisa åtgärder för att komma till rätta med de brister som IVO har konstaterat. Det är viktigt för att kunna säkerställa att patienter i Göteborg med omnejd får en god och säker vård, säger Peder Carlsson, avdelningschef på IVO.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.