I början av 2000-talet var Bengtsfors hårt prövat av nedläggningar, företag höll sig på bekvämt avstånd från den lilla kommunen i norra Dalsland, och bankerna ville inte låna ut pengar till de som fortfarande ville satsa i närområdet. Kommunen valde då en något udda väg. Man startade ett kommunalt bolag, BUAB, som skulle locka företag att etablera sig genom att låna ut skattemedel till företagen. Ett kommunalt riskkapitalbolag.
– Inte ens de etablerade företagen fick låna pengar för att expandera. Någon måste ju tro på de här företagen och då får kommunen ta den rollen. Det finns inget riskkapitalbolag på orten här, man får vara en kompletterande aktör helt enkelt, säger kommunalrådet Per Eriksson (S).
Strider mot kommunallagen
Kommunen menar att bolaget varit en vinstaffär som skapat flera arbetstillfällen. Men att en kommun lånar ut riskkapital till företag är inte helt okontroversiellt. Det kan till och med vara olagligt.
– En kommun får inte låna ut pengar, utan det är en sak som banksektorn ska ombesörja, så det strider mot kommunallagen helt enkelt. Och man får heller inte stöda enskilda företag annat än i extrema undantagsfall. och det är inte näringspolitik eller sysselsättningspolitik utan det ska vara något annat. Så oavsett hur man ser på det här så är det uppenbart stridande mot kommunallagen. Det är fel helt enkelt, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet.
Verksamhet som inte finns på orten
Enligt kommunallagen får nämligen inte en kommun ge stöd till enskilda företag. Det var också vad kommunrevisorerna påpekade för tre år sedan, och kort därefter lades utlåningsverksamheten ner. Och så förblev det fram tills företaget Techroi Fuel Systems ville etablera sig i Bengtsfors, men bara om pengarna fanns. I oktober röstade fullmäktige ja till att låta BUAB låna ut pengar igen.
– Det är i gråzonen det här och det bästa vore ju om det vore rättsligt prövat så vi vet om vi gör rätt eller inte. Det är väl så att kommunallagen ger kommuner möjlighet att driva verksamhet som inte finns på orten. Bensinstation vet jag att det finns kommuner som bedriver där det inte finns en kommersiell basis för det. Tittar vi på det här med riskkapital så anser vi att det inte finns någon aktör på marknaden här i norra Dalsland och då tycker vi att vi kan ha möjlighet att bedriva det här, säger Per Eriksson.