Foto: SVT / TT

Skatter och hemtjänst – kommande valfrågor på Orust

Publicerad

Orust är en kommun med glesbygdsproblematik. Där förväntas den politiska striden i kommande val handla om hur fler människor ska förmås att bosätta sig på ön.

Permanentboende är en bristvara på Orust. Samtidigt blir den fasta befolkning allt äldre.

– Vår befolkningspyramid har pajat, säger Anders Arnell (M), ledamot i kommunstyrelsen och i opposition.

– Vi har väldigt många äldre. Det betyder att vi har väldigt få som kan försörja de äldre, säger Kerstin Gadde (S), ordförande i kommunstyrelsen.

Skillnaden mellan blocken ligger i hur man tror sig kunna locka fler yngre personer att flytta till ön. Moderaternas idé är tydlig.

– Två kronor lägre kommunalskatt, säger Anders Arnell (M).

Orusts usla ekonomi

Orust har nu landets tredje högsta kommunalskatt med 23 kronor och 60 öre, nästan två kronor högre än grannkommunen Tjörn. Anledningen är Orusts dåliga ekonomi. Kommunens skuld beräknas uppgå till drygt en miljard kronor om två år, mycket beroende på att den har lånat till investeringar – bland annat till den tidigare mögeldrabbade Henånskolan som kostat runt 300 miljoner kronor att sanera.

Men den höga skatten är nödvändig just nu och över kommande valperiod för att bibehålla den kommunala service på den nivå man anser behövs, menar majoriteten, som består av den något ovanliga kombinationen Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet, Folkviljan Orust, Orustpartiet och Vänstern.

– Vi har idag en god kvalitet på vård, skola och omsorg och bibehåller vi den och till och med kan höja den då tror jag att folk flyttar hit. I alla fall barnfamiljer, säger Kerstin Gadde (S).

Privatisering av hemtjänsten

Oppositionen, med främst Moderater och Kristdemokrater, hävdar att man kan sänka skatten om man bland annat minskar antalet offentligt anställda och dessutom privatiserar hemtjänsten.

– Ja, men vi vill inte ha färre händer i vården eller färre lärare i klassrummen. Det är byråkratin vill spara på, säger Anders Arnell (M) och syftar på den kommunala förvaltningen.

Kerstin Gadde (S) är skeptisk och undrar hur oppositionen ska räkna hem sitt skattesänkningslöfte i den kommande valrörelsen.

– God kvalitet och omsorg betyder mer än att man betalar lite mer i skatt, säger Kerstin Gadde (S), ordförande i kommunstyrelsen.

Mandatfördelning efter senaste valet

Visa

Socialdemokraterna 10

Moderaterna 7

Folkviljan på Orust 2

Liberalerna 5

Centerpartiet 5

Miljöpartiet 4

Vänsterpartiet 2

Kristdemokraterna 1

Orustpartiet 1

Sverigedemokraterna 4

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val i Väst

Mer i ämnet