Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Nu blir samfälligheter momspliktiga – Skatteverket: ”Full förståelse för att det kan kännas orättvist”

Publicerad

Skatteverkets nya tolkning att samfällighetsföreningar är momsskyldiga leder till ökade kostnader för många av de 1,1 miljon fastigheter i landet som ingår i en samfällighet.

– Jag har full förståelse för att det här kan kännas orättvist, säger Pia Kjell, rättslig expert på mervärdeskatt på Skatteverket.

Det handlar inte om en ny lag eller nya regler, utan om en tolkning av EU-domstolens praxis, säger Pia Kjell på Skatteverket.

– När man räknar på det ska man inte glömma bort att den som är momspliktig också kan kvitta momsen med de momsbelagda utgifter man har, säger Pia Kjell.

Men med en smal verksamhet, där allt handlar om en enda investering, kan samfällighetsföreningen inte dra så stor nytta av att kvitta moms, eftersom de har få andra utgifter.

Enligt Skatteverket har nu ett flertal samfällighetsföreningar valt att driva frågan vidare till Högsta förvaltningsdomstolen.

Vad gör en samfällighetsförening?

Via samfälligheter sköter fastighetsägare gemensamt till exempel värme, vatten, vägar, lekplatser och containrar vid städdagar.

Det finns enligt Lantmäteriet omkring 45 000 samfällighetsföreningar i landet med totalt 1,1 miljoner fastigheter som medlemmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.