Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Pia Kjell om varför Skatteverket svänger i momsfrågan. Foto: Enno Ladwig/SVT

Skatteverket kovänder om moms på samfälligheter

Publicerad

Nu kovänder Skatteverket efter fyra domar i Högsta förvaltningsdomstolen som slår fast att det var fel att kräva moms på samfälligheters medlemsavgifter.

– Vi följer alltid Högsta förvaltningsdomstolens domar, säger Pia Kjell, rättslig expert på mervärdeskatt på Skatteverket.

Skatteverkets besked 2022 att samfälligheter måste lägga moms på medlemmarnas avgifter är fel. Det konstaterar nu Högsta förvaltningsdomstolen i fyra domar.

Så hade Skatteverket fel?

– Högsta förvaltningsdomstolen har alltid rätt, så det är inget att fundera på, säger nu Pia Kjell.

Förra året fick hon försvara Skatteverkets tolkning när flera av landets 45 000 samfällighetsföreningar blev upprörda över vad som av många upplevdes som orättvist och en extra pålaga.

Skatteverket ska kontakta samfällighetsföreningar

Exakt hur Skatteverket ska hantera de momsbelopp som många föreningar redovisat är inte klart än.

Men verket kommer till att börja med nu att kontakta alla de samfällighetsföreningar som följt uppmaningen att momsregistrera sig och fråga om de vill kvarstå i momsregistret eller inte.

Uttaxering

”Uttaxering” är enkelt uttryckt den avgift som medlemmarna lägger till samfällighetsföreningen. Storleken på denna bestäms av styrelsen och baseras på medlemmarnas andel i föreningen och de utgifter föreningen har.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.