Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Förvirring om elstödet – myndigheter ger helt olika besked

Skatteverket och Försäkringskassan ger olika besked om elstödet

Uppdaterad
Publicerad

Thomas Börjesson som bor i Lerums kommun har fått elstöd som privatperson – för förbrukningen i sin mc-firma. Skatteverket uppger för SVT att pengarna ska redovisas som en intäkt i företaget. Men enligt Försäkringskassans hemsida behöver Thomas inte redovisa dem alls.

I klippet ovan hör du vad Försäkringskassans pressekreterare Angelica Vallgren säger om osäkerheten kring reglerna och vad Skatteverkets expert uppger.

Försäkringskassan har betalat ut elstöd till privatpersoner, men stödet har i flera fall gått till personer med enskild firma. Förmodligen eftersom personnumret också är företagets organisationsnummer.

Enligt myndigheten kan företagare behålla hela summan och behöver inte redovisa den till Skatteverket. Men det håller inte Skattverket med om.

– Elstödet som går till näringsverksamhet, fast det är utbetalat till en konsument, ska ju tas upp till en intäkt i näringsverksamheten, säger Peter Lindholm, rättslig expert på Skatteverket.

”Måste dubbelkolla”

Vid ett andra samtal ett par timmar senare, uppger Försäkringskassan att de ska undersöka frågan.

– Jag måste dubbelkolla så det inte hänt nånting kring det här och hur diskussionerna går med Skatteverket, säger Angelica Vallgren.

På er hemsida står det att ni inte kommer kräva pengarna tillbaka och att företagare inte behöver göra något?

– Det var ju förra veckan.

Det händer grejer här helt enkelt?

– Ja, det gör ju det, säger Angelica Vallgren.

Vid ett tredje samtal berättar hon att de som har samma abonnemang för företaget och som privatpersoner inte behöver redovisa elstödet som en inkomst i firman.

Skatteverket uppger istället att den delen som avser företagets förbrukning ska skiljas ut från totalsumman och redovisas som inkomst i firman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.