Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Thomas Börjesson fick 7000 kronor i elstöd, pengar han inte kan lämna tillbaka. Foto: SVT

Thomas får inte lämna tillbaka firmans elstöd: ”Svartpengar”

Uppdaterad
Publicerad

Egenföretagaren Thomas Börjesson är kritisk till att elstöd för privatpersoner även gått till företagare med enskild firma. Nu kan han själv inte betala tillbaka pengarna – trots att han vill.

– Jag försökte ringa Försäkringskassan och lämna tillbaka dem. Men det går inte, säger han.

I klippet ovan får du följa med till Thomas verkstad och han berättar varför han kallar stödet för svarta pengar.

Försäkringskassan har betalat ut elstöd till privatpersoner, men pengarna har också gått till företagare med enskild firma. En av dem är Thomas Börjesson som driver en mc-firma i Sjövik, norr om Lerum. Han har fått 7000 kronor i elstöd.

– Det är ju inte lagligt. Försäkringskassan får ju inte tillgodose folk med svartpengar. Någon jurist borde titta på om vår grundlag möjliggör att man delar ut skattmasens pengar hur som helst, säger Thomas Börjesson.

Eftersom Thomas kan dra av elförbrukningen från firmans intäkter före skatt, så går han plus när han sedan får återbetalning på hela summan från Försäkringskassan.

Oklart om redovisning

Samtidigt ger myndigheter helt olika besked om elstödet. Försäkringskassan uppger att företagarna kan behålla stödet utan att redovisa det medan Skatteverket tvärtom uppger att enskilda företag bör redovisa elstödet som en inkomst.

– Försäkringskassan har gjort fel, det får man förlåta. Men då får de gå ut och rätta till det. Nu blir det en soppa av hela skiten, säger Thomas Börjesson.

”Lägga av”

Att stödet dessutom är hemligt, att det inte går att se vilka privatpersoner som fått stödet, tycker han är absurt.

– Att du kan få hemliga grejer av Säpo, det har man hört talas om. Men hemliga pengar från Försäkringskassan – lägg av!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.