Foto: TT

SKF permitterar 1 500 tjänstemän i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Kullagertillverkaren SKF permitterar omkring 1 500 medarbetare i Göteborg, det meddelar de till SVT Nyheter Väst under onsdagen.

SKF har under onsdagen tecknat avtal med facken om korttidspermittering för alla tjänstemän i Göteborg. Kollektivanställda i fabriken och logistik-service i Göteborg omfattas emellertid inte av avtalet, enligt ledningen.

Totalt berörs omkring 1 500 anställda.

”Det här beslutet är lika svårt som det är nödvändigt att fatta. Precis som många andra industrier ser vi en påverkan av den rådande situationen i världsekonomin och därför måste vi jobba för att anpassa vår verksamhet och reducera kostnader, lokalt och på global nivå” skriver Alrik Danielson, VD och Koncernchef, på företagets hemsida.

Åtta veckor framåt

Avtalet innebär att samtliga tjänstemän inom stabs-, sälj- och andra stödfunktioner på SKF kommer att jobba på 40 procent från och med måndag, och i åtta veckor framåt. Tjänstemän på fabriken i Göteborg kommer att arbeta 80 procent.

Genom regeringens stödpaket får de permitterade medarbetarna 92,5 procent respektive 96 procent av sin lön.

”Vi är oerhört tacksamma att vi genom dialog med facket och med stödet som finns på plats i Sverige, kan hjälpas åt att minimera effekten på våra medarbetare under denna svåra tid”, skriver Alrik Danielson.

Det här innebär korttidspermittering – förklarat på 60 sekunder

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Förslaget om korttidspermittering är en åtgärd som är tänkt att mildra coronavirusets ekonomiska konsekvenser i Sverige. Men vad innebär det egentligen? I videon får du förklarat vad korttidspermitteringen är – på 60 sekunder. Foto: Videoblocks

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet