Skidtunnel i Grästorp kan bli verklighet

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges längsta skidtunnel kan finnas i Grästorp om två år. Nu har kommunen beviljats EU-bidrag på 400.000 kronor till en förstudie av projektet.

– Ska vi göra en skidtunnel ska den vara störst, längst och bäst, säger Anders Johansson, elitmotionär och entreprenör från Grästorp.

Det var han och skidkamraten Henrik Skäldervik som i vintras kom på idén med tunneln på väg hem efter ett träningspass i Värmland.

Haft skiss i skrivbordslådan

Och kommunstyrelsens ordförande Kent Larsson (M), var inte svår att få med på tåget. Han har själv haft idén om en skidtunnel i skrivbordslådan i flera år:

– Jag skissade på detta redan 2008. Men en idé är ingenting utan en entreprenör. Därför kändes det jättekul när Anders kontaktade mig. Nu kan det äntligen bli något av detta, tänkte jag.

Elitmotionären och entreprenören och kommunstyrelsens ordförande Kent Larsson (M) har storslagna planer för Grästorp. Foto: Privat

Och rent geografiskt menar han att Grästorp ligger helt rätt.

– Vi ligger ju mitt i Västra Götaland och har ett upptagningsområde på 1,5 miljoner människor. Många av dessa är skidintresserade motionärer, säger han.

LÄS MER: Här fylls skidhallen i Göteborg med snö

200 miljoner

Vad slutnotan för en skidtunnel skulle landa på ska förstudien få utvisa. Men Kent Larsson tror att det rör sig om ungefär 200 miljoner kronor.

Hur ska ni få ihop så mycket pengar?

– Det är nästa problem. Men det finns många investerare som vill satsa på utveckling. Vi har pratat med några som är intresserade. Men förstudien måste först bli klar. Den ska komma fram till var tunneln ska vara, hur stor den ska bli och vad den kan ge för effekter i samhället, säger han.

Planen: ett aktivitetscentrum

Kent Larsson har skissat på två olika längder. En på 1,5 kilometer och en på 2,5 kilometer. Om det skulle bli verklighet av den sistnämnda skulle skidtunneln i Grästorp bli landets längsta.

Men där stannar inte kommunens planer:

– Det ska i så fall bli ett aktivitetscentrum i anslutning till tunneln. För det första bygger vi ihop vår idrottsanläggning med tunneln. Men sedan hoppas vi på att kunna skapa lokaler som ska hyras ut för spontanidrotter av olika slag.

Som exempel nämner han e-sport, yoga, gym och kanske också en bowlinghall.

Förhoppningen är att skidtunneln ska vara på plats om två år.

LÄS MER: Grästorps Pippi – världens starkaste kvinna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.