Foto: Arkiv

Varg dumpades i Gullmarsfjorden

Uppdaterad
Publicerad

Försvarets dykare har hittat en skjuten varg sänkt i Gullmarsfjorden utanför Uddevalla. Åklagarens teori är att det är den saknade Kroppefjällshannen som hittats, och nu inväntar man provsvar för att fastställa vargens identitet.

– Vi tror att det kan vara alfahannen i Kroppefjällsreviret. Nu väntar vi på att Naturhistoriska museet ska individbestämma vargen och hoppas på att få in tips, det här är väldigt svårutredda brott annars, säger miljöåklagare Åse Schoultz vid åklagarkammaren i Östersund.

Sänktes med tyngder

Det var i maj som försvarets dykare vid en övning hittade ett stort paket på botten av Gullmarsfjorden. De skar upp paketet, såg päls och ben och ringde polisen. När paketet bärgades visade det sig innehålla en varg, inlindad i presenning och sänkt till fjordbotten med tyngder, vilket Svenskt Jakt var först att rapportera om.

Om det är vargen från Kroppefjäll är svårt att sia om innan individbestämningen är klar, men Kroppefjällshannen har inte setts till sedan vintern 2014/2015. Länsstyrelsen inventerar bara på vintern, då de samlar in spillning från djuren och spårar dem i snön, och vintern 2015/2016 lämnade Kroppefjällshannen inte några spår efter sig.

Hur länge den bärgade vargen har varit död är svårt att säga.

– Vi har svårt att göra en vettig bedömning på det, säger Tomas Meijer, rovdjurssamordnare vid Statens veterinärmedicinska anstalt. Sänker man ett djur på lite djup så är det ganska kallt, men det beror också på vilket skick den var när de sänkte den. Den kan ju ha legat och ruttnat på land också.

Vargkadavret skickades till Statens veterinärmedicinska anstalt för obduktion. Enligt obduktionsrapporten fann man metallrester i bröstkorgen och ett par frakturer, vilket tyder på att vargen skjutits. Kadavret hade också börjat falla sönder efter tiden i vattnet.

Varg sänktes i älv i Dalarna

Bara några veckor innan vargen i Gullmarsfjorden hittades bärgades en annan skjuten varg ur Eldsforsen i Dalarna. Vargen hittades vid en kraftverksdamm med en eltråd lindad runt halsen. Enligt miljöåklagare Åse Schoultz är tjuvjakten på varg ständigt pågående i Sverige. Statens veterinärmedicinska anstalt obducerar varje år 1–3 vargar som skjutits illegalt.

– Men man ska vara medveten om att vi obducerar de som faktiskt hittas. De som skjuter varg illegalt gör sitt bästa för att kadavret inte ska hittas, säger Tomas Meijer.

”Tystnadskultur”

De två händelserna kopplas inte samman med varandra, men i båda fallen saknas det spår efter gärningsmännen. Utredningen är i stället beroende av att få in tips från allmänheten, något som oftast saknas.

– Det är en tystnadskultur kring den här typen av brott, säger Åse Schoultz. Det händer inte ofta, men ibland ringer folk direkt till mig och berättar om att det kommer bli illegal jakt i något område, men de vill vara anonyma och vågar inte ens ringa polisen. Det finns en stor rädsla kring den här frågan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer