Live

Skjutning av polis i Göteborg

En polis har dött i en skottlossning i Biskopsgården på Hisingen i Göteborg på onsdagskvällen. SVT Nyheter direktrapporterar.

En polis har dött i en skottlossning i Biskopsgården på Hisingen i Göteborg på onsdagskvällen. SVT Nyheter direktrapporterar.

Skjutning av polis i Göteborg

Pinnat inlägg

En person har gripits misstänkt för polismordet i Biskopsgården i Göteborg.

En person greps under fredagen på sannolika skäl misstänkt för mord och mordförsök, meddelar kammaråklagaren Ulrika Åberg under en pressträff på fredagseftermiddagen.

- Den gripne är 17 år gammal och hemmahörande i Biskopsgården, säger Ulrika Åberg.

Inledande förhör har hållits med 17-åringen, som nekar till brott.

- När det gäller mordförsöket så är det som så att vi under utredningen har landat in i att det finns fler målsägande i ärendet. Därav också misstanken om mordförsök , säger Ulrika Åberg.

Kammaråklagaren berättar att hon delar polisledningens uppfattning om att motivet fortfarande är oklart.

- Men det är inte sannolikt att det handlar om en polis som måltavla, utan det ser ut som i dagsläget som att det handlar om i miljön. Men vi får låta utredningen ha sin gång och se vad vi landar, säger hon.

Medverkade på pressträffen gjorde även regionpolischefen Klas Johansson, kammaråklagaren Ulrika Åberg, utredningsledaren Anna Bergkvist och kommenderingschefen Teodor Smedius.

Regionpolischef Klas Johansson säger att de är nöjda med hur långt man kommit med utredningen än så länge.

– Jag känner viss lättnad att vi kommit så här långt på kort tid, det har varit ett intensivt arbete, säger han.

Enligt uppgifter till Expressen är 17-åringen tidigare dömd för mordförsök.

Se hela SVT:s sändning med polisens och åklagarens pressträff här.

Ulrika Åberg uppger att hon delar polisledningens uppfattning om att motivet är oklart i dagsläget.

- Det är inte sannolikt att det handlar om en polis som måltavla, utan det ser ut som i dagsläget som att det handlar om i miljön. Men vi får låta utredningen ha sin gång och se vad vi landar, säger kammaråklagaren i samband med pressträffen.

TV4 Nyheterna: Hur ställer sig den gripne till anklagelserna om mord och mordförsök?

- Så som det ligger just nu, efter det korta förhöret som vi haft, så förnekar han det vi har påstått runt honom .

- När det gäller mordförsöket så är det som så att vi under utredningen har landat in i att det finns fler målsägande i ärendet. Det finns i fler skottskadade, men det finns fler målsägande. Därav också misstanken om mordförsök, säger Ulrika Åberg.

Dagens Nyheter: Har ni misstänkta som kan vara inblandade i skjutningen?

- Vi vill inte gärna kommentera allting i den här utredningen i det läget som vi befinner oss. Det man kan säga är att vi utesluter inte att det kan bli fler gripanden under de närmast dagarna, säger kammaråklagaren Ulrika Åberg.

Kommenderingschefen Teodor Smedius tar vid. Han berättar att gripandet skedde i Biskopsgården vid 14.15-tiden.

- Det är sannolikt att det här har kopplingar till kriminella nätverk och konflikter som har varit men vi går inte närmare än så i det här läget.

Ärendets utredningsledare, Anna Bergkvist, medverkar också på pressträffen:

- Vi har lyckats med all resurs här hålla uppe det tempot och det fokuset som krävs så att vi också lyckades komma fram till att vi i dag kunde frihetsberöva en person som åklagaren sedan anhöll, ,säger hon.

Den gripne är 17 år gammal och hemmahörande i Biskopsgården i Göteborg, berättar kammaråklagaren Ulrika Åberg i samband med pressträffen.

- Man kan säga att han finns i konflikmiljön, sedan får utredningen visa åt vilket håll det här går och hur betydelsefullt, eller inte betydelsefullt, det är, säger hon, och tillägger att inledande förhör har hållits med 17-åringen, som nekar till brott.

Det har varit en intensiv jakt och ett intensivt arbete, berättar  Klas Johansson.

- Jag är väldigt tacksam för allt det idoga arbete som har bedrivits under de här dygnen. Nu återstår väldigt mycket i utredningsarbetet och ute i det trygghetsskapande arbetet, säger regionpolischefen.

Polismyndigheten och Åklagarmyndigheten håller just nu en pressträff om att en person gripits misstänkt för dödsskjutningen av en polis i Biskopsgården.

Regionpolischefen Klas Johansson inleder pressträffen:

- Jag vill börja med att säga att vi har i dag, på eftermiddagen, en gripen och senare anhållen person som på sannolika skäl är misstänkt för mord och mordförsök.

Han fortsätter:

- Vi känner naturligtvis en viss lättnad över att vi har kommit så här långt på så här kort tid.

En anhållen för att ha delat video från dödsskjutningen

En person har anhållits för att ha delat en video från dödsskjutningen av polisen i Biskopsgården i Göteborg. Det rapporterar P3 Nyheter.

SVT Nyheter har tidigare rapporterat att en film som visar hur kollegorna försöker att rädda livet på polismannen har spridits på sociala medier. Enligt polisen kan det röra sig om olaga integritetsintrång.

Åklagarmyndigheten tog på fredagsmorgonen över utredningen av mordet på den 33-årige polisman som i onsdags kväll sköts till döds i Biskopsgården.

Enligt kammaråklagare Ulrika Åberg är arbetet inne i en ”intensiv fas” där mycket kraft fortsatt läggs på dörrknackningar och inhämtning av vittnesmål.