Räddningstjänstens brandhelikoptrar deltog i släckningsinsatsen under onsdagen. Foto: Skaraborgswebben

Skogsbrand i Essunga – helikoptrar vattenbombar

Uppdaterad
Publicerad

En stor skogsbrand bröt under onsdagen ut i Erstorp i Essunga kommun. Räddningstjänsten satte under eftermiddagen in två helikoptrar för att vattenbomba området. Vid 21-tiden är branden under kontroll, enligt räddningstjänsten.
– Vi var som mest 18 personer där, men nu har vi koll på det så vi börjar avveckla, säger Joakim Ramåker, räddningschef i beredskap.

Det var vid klockan 15.40 på onsdagseftermiddagen som larmet kom till räddningstjänsten i västra Skaraborg. En omfattande skogsbrand hade brutit ut i ett skogsparti i Erstorp utanför Essunga. Fem enheter från räddningstjänsten skickades till platsen och kämpade under eftermiddagen med att släcka branden.

– Det är en skogsbrand på 1,6 hektar, säger Joakim Ramåker till SVT Nyheter Väst.

Strax före klockan 18 efterfrågade räddningstjänsten en helikopter för att vattenbomba området.

– Enligt uppgift ska det inte finnas några skadade. Det ska heller inte finnas några fastigheter i närheten av branden, säger Malin Pettersson vid SOS Alarm.

Vid klockan 21 meddelade Räddningstjänsten att man ”i princip släckt branden”, och att man börjat avveckla insatsen på plats.

– Vi var som mest 18 personer här, från fyra olika stationer. Men nu har vi koll på det, säger räddningschefen Joakim Ramåker.

Bedömer ni att det finns risk att branden tar sig igen, och att läget kan förvärras?

– Det är klart att det finns en sådan risk, så vi har bevakning på det i natt med fem personer där. Sedan fattar vi ett nytt beslut under torsdagsmorgonen.

Skogsbranden härjar i ett område utanför Essunga, i Västergötland. Foto: SVT Nyheter

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer