Skogsbranden riskerade till en början att sprida sig till ett bostadshus, men vid 19.45 meddelade räddningstjänsten att branden var under kontroll. Foto: Joakim Eriksson

Skogsbrand i Svenljunga

Publicerad

Det brinner i skogen i Örsås i Svenljunga kommun. Till en början fanns det en viss spridningsrisk till ett närliggande bostadshus, men räddningstjänsten meddelar strax innan 20 på söndagskvällen att branden nu är under kontroll.

Enligt SOS kallades brandflyget upp vid 17.24 och de kunde konstatera att det var två olika brandhärdar på platsen. Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund uppger att det är mellan 2 och 3 hektar skog som brinner.

– Branden är under kontroll, och den är omringad av personal, säger Per Fägersten, inre befäl vid Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund.

”Vi måste trycka ner vatten i marken”

Räddningstjänsten är vid 19.45 på söndagen på plats med omkring 30 brandmän från sju stationer. De håller på med eftersläckning av glödbränder, och arbetet kommer att pågå hela natten.

– Vi vill få ner vatten i marken för att förhindra återantändning, det innebär att vi måste trycka ner vatten i marken, nu när det är så torrt, säger Per Fägersten och förklarar att man inte vill riskera att missa någonting.

Räddningstjänsten kommer att ha bevakning av branden under söndagsnatten och på dagen på måndagen.

Tidigt under måndagsmorgonen meddelar räddningstjänsten att man fortfarande är på plats och kontrollerar att elden inte blossar upp på nytt.

– Vi släcker glödhärdar som finns kvar, säger Per Fägersten, inre befäl vid räddningstjänsten i Södra Älvsborg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer