Foto: TT

Skola stoppade besök till moské efter protester från föräldrar

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen skulle elever på en låg- och mellanstadieskola i Göteborg besöka Göteborgs moské. Men studiebesöket ställdes in strax innan avfärd, efter att flera föräldrar protesterat mot besöket.

För några veckor sedan fick Lina från Göteborg, och andra föräldrar i hennes barns klass, veta att barnen skulle göra ett studiebesök på Göteborgs moské som ett led i religionsundervisningen. Ett studiebesök som Lina bävat för, då hennes familj är en av få muslimska familjer på skolan, och hon var orolig för hur reaktionerna skulle bli.

– Det här är en väldigt homogen skola i ett homogent område, men jag trodde aldrig att de skulle agera så här, säger hon.

Protester från föräldrar

Redan på förmiddagen kom Linas barn hem från skolan, och var ledsen och förtvivlad. Efter att flera föräldrar på skolan protesterat hade studiebesöket i moskén ställts in, strax innan avfärd.

– En mamma ska ha kommit till skolan för att protestera och innan dess hade det tydligen kommit in klagomål från föräldrar via mejl, säger Lina.

Anledningen till protesterna ska ha varit uppfattningen om att flickor skulle behöva ha på sig slöja i moskén, något som stod på moskéns hemsida men som de ska ha upplyst läraren om att det inte stämmer. Barn av båda könen behövde ha på sig långbyxor och långärmat, men ingen behövde ha slöja, enligt moskén.

Trots detta valde skolans rektor att ställa in besöket. Rektorn vill inte ställa upp på intervju men svarar via mejl till SVT Nyheter Väst att hon fattade beslutet om att avvakta med besöket tills skolan fått klarhet i vilka klädregler som gällde för yngre barn vid studiebesök på en moské.

”Informationen som gick ut till föräldrarna under veckan var tyvärr bristfällig angående krav på viss klädsel vid besöket. Detta ledde till att flera vårdnadshavare reagerade och i dag på morgonen uppsökte skolan” skriver rektorn i ett mejl.

Ringde innan besöket

Men enligt Göteborgs moské ringde den ansvarige läraren på morgonen för att stämma av om flickorna behövde ha slöja, och fått till svar att de inte behövde det. Från moskéns sida är man mycket besviken över det inställda besöket.

– Jag blir så ledsen när jag hör det här. Vi har inte haft några problem tidigare, säger Mohammed El-Alti, talesperson för Göteborgs moské.

Att det fortfarande står på hemsidan att ”flickor och kvinnor måste ha sjal som täcker håret” är fel, och kommer ändras per omgående, enligt Mohammed El-Alti.

– Det enda som gäller är att det finns ett önskemål från moskéns sida att kvinnor har sjal om man går in i någon av bönesalarna, säger han.

”Islamofobi”

Lina själv ser på det inträffade som ett tecken i tiden på hur samhällsklimatet har blivit, och hur man ser på muslimer i stort. 

– Det är galet att det har gått så långt med islamofobin att man inte längre kan besöka en världsreligions kyrka, detta ingår ju i allmänbildningen. Skolan har ett demokratiskt uppdrag, att utbilda våra barn, säger hon.

Fotnot: Lina heter egentligen något annat

Nedan kan du höra hur Göteborgs moskés ordförande resonerar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.