Römosseskolan i Angered, en av de tre friskolor i Göteborg som skolinspektionen stängt efter misstanke om ekonomisk brottslighet. Foto: TT

Skolans pengar ska ha gått till go go-barer i Thailand

Uppdaterad
Publicerad

I början av november åtalades två personer med koppling till de stoppade Römosseskolorna i Göteborg för grova ekonomiska brott. Nu visar en granskning som GT gjort att pengar ska ha gått till bland annat go go-barer i Thailand. Per Gunnarsson som är advokat för en av de åtalade männen vill inte kommentera de nya uppgifterna.

Männen misstänkts för att ha förskingrat 13 miljoner kronor som borde ha gått till skolorna. Den huvudåtalade har uppgett att pengarna gått till en hjälporganisation och ett politiskt parti i Somalia. Men enligt GT:s granskning har stora summor gått till att finansiera dyra utlandsresor, med hotell och uppehälle för en av de åtalade. Resorna har gått till Malaysia, Thailand, Saudiarabien, Storbritannien och Kenya.

I förhör har mannen uppgett att resorna haft som syfte att knyta kontakter med entreprenörer som skulle hjälpa till med välgörenhetsprojekt i Somalia.

Men kontoutdrag från ett av de bolag mannen förfogat över visar enligt GT att pengar gått till bland annat inköp på striptease-barer och boende på hotell i Thailand. Också i andra länder har mannen bott på exklusiva hotell.

SVT Nyheter Väst har varit i kontakt med mannens advokat Per Gunnarsson som inte vill kommentera GT:s uppgifter om att pengar ska ha använts på bland annat go go-barer i Thailand.

Ytterligare bevis

– Det är ytterligare bevis för att pengarna inte gått dit de ska. Den här förskingringen går ut över barnens rätt till utbildning. Ur det perspektivet är det naturligtvis allvarligt, säger Henric Fagher, åklagare vid Ekobrottsmyndigheten till GT.

Skolinspektionen drog i slutet av oktober in tillståndet för de tre Römosseskolorna i Göteborg. Beslutet grundade sig bland annat just på ledningens oförmåga att hålla koll på ekonomin, vilket lett till att miljontals kronor kunde försvinna.

I klippet nedan kan du höra åklagaren prata om de pengar han misstänker har försvunnit ur verksamheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.