Skolbussen kommer inte att stanna för att plocka upp elever trots att den kör förbi. Foto: TT

Skolbarn stökade – straffas med indragen skolbuss

Publicerad

Bussbolaget på Tjörn har ställt in en busstur från Bleketskolan till centrum. Nu får barnen vänta en timme på nästa buss. Orsaken är att en grupp elever har ”levt rövare”.

Det var tidigare i veckan som Tjörns Omnibustrafik AB drog in en av skolbussarna från Bleketskolan till Skärhamn på Tjörn, vilket NYHETERSto var först med att rapportera.

Orsaken är att en grupp elever upprepade gånger har varit stökiga.

– De har levt rövare. De sitter inte ner utan klättrar överallt. Droppen var när de kastade burkar och smetade tuggummi i bussen, säger Håkan Törneus, trafikplanerare på bussbolaget.

”Tvingas agera”

Den aktuella bussen är en extrabuss, insatt av bussbolaget av välvilja. I kommunens upphandling med Västtrafik står att bussen ska gå klockan 15.24. Men många elever slutar redan vid 14-tiden och för att inte eleverna ska behöva vänta så länge har bussbolaget på eget alternativ satt in en tidigare tur.

– Det har vi gjort för att vara snälla kan man säga. Därför har vi också möjlighet att agera när det inte fungerar.

Håkan Törneus säger att man inte helt stängt dörren.

– Det här är en markering från vår sida. Om skolan lyckas reda ut vilka de är som orsakar problemen och lyckas sätta stopp för dem kan vi börja köra igen.

Liten grupp

Förutom de ovan nämnda problemen har det flera gånger hänt att elever okynnestryckt på stoppknappen.

– Vid ett tillfälle tryckte en kille på stoppknappen och ställde sig sedan och kissade rätt ut genom bakdörren. Det är alltså den nivån vi talar om, säger Håkan Törneus som tror att det är en grupp på 5-6 elever som ställer till det för alla andra.

Skolan utreder

Lena Krook är tillförordnad rektor på Bleketskolan:

– Vi jobbar med den här frågan. Vi talar med eleverna och försöker skapa oss en bild av vad det är som har hänt. Vi kan ju inte kräva något av bussbolaget utan vi hoppas bara att vi ska kunna lösa problemen och sedan får vi ta en ny diskussion med dem.

Enligt Lena Krook vet man ännu inte exakt vilka elever det är som orsakat störningarna.

– Vi vill få ordning på det här, vi vill ju att bussen ska börja gå igen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.