Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Edinit AB, som i dag driver Arena Academy i Göteborg och Stockholm, förlorar tillståndet att bedriva gymnasieskola. Foto: SVT

Skolinspektionen stänger skolan Arena Academy i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Edinit AB, som i dag driver Arena Academy i Göteborg och Stockholm, förlorar tillståndet att bedriva gymnasieskola. Skolorna har totalt 570 elever.

Anledningen ska vara att personer som bedömts som olämpliga av Säpo arbetat i elevnära och ledande positioner, enligt Skolinspektionen.

Orsaken att Skolinspektionen återkallar tillståndet uppges vara allvarliga brister som rör huvudmannen och dess ägar- och ledningskrets.

Det meddelade skolinspektionen i ett pressmeddelande under tisdagen.

Enligt pressmeddelandet från Skolinspektionen ska de ”låtit personer, som Skolinspektionen och Säkerhetspolisen i tidigare beslut bedömt olämpliga, arbeta i elevnära och ledande positioner i skolverksamheterna”.

Kommer överklaga

Rasmus Rossi, vd i Edinit AB, förstår inte alls Skolinspektionens beslut.

– Jag är mäkta förvånad över dagens beslut. Jag har suttit med vår advokat i dag. Han anser att besluten är dåligt underbyggda, så vi kommer överklaga. Sen får vi se vad förvaltningsrätten kommer fram till, säger Rasmus Rossi.

Fått stänga skolor tidigare

Det är inte första gången Skolinspektionen låter stänga skolor som drivs av Edinit AB. I mars 2022 stängde man ner tre skolor från Stockholm och Göteborg.

Beslutet gäller även deras systerskola i Stockholm och gäller från och med 14 juni 2024.

När skolorna stänger är elevernas hemkommuner skyldiga att erbjuda eleverna utbildning i en ny skola.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.