Al-Azhar, muslimsk friskola i Vällingby i västra Stockholm. Foto: TT

Skolinspektionen stänger tre skolor i Stockholm och Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Skolinspektionen drar in tillståndet för två gymnasieskolor i Stockholm och Göteborg som det stiftelseägda Edinit AB driver. Även en grundskola i Stockholm, som drivs av samma stiftelse, stängs.

Det är gymnasieskolorna International IT College of Sweden i Vasastan i Stockholm, liksom systerskolan i Majorna i Göteborg som i sommar stänger. Samtidigt stänger även Jacobiskolan, tidigare Al-Azharskolan, i Vällingby i Stockholm.

Skolinspektionen har beslutat att återkalla alla godkännanden för Stiftelsen för Bildning i Sverige, tidigare Al-Azharstiftelsen, som driver Jacobiskolan. Samma stiftelse äger företaget Edinit AB, som i sin tur driver International IT College of Sweden-skolorna, som också får alla godkännanden återkallade.

Återkallandet görs på grund av bristande lämplighet i ägar- och ledningskretsen. Båda besluten börjar gälla den 30 juni i år.

Eleverna tvingas byta skola

Vårterminen blir den sista för eleverna på samtliga skolor. Gymnasieskolan i Vasastan har omkring 390 elever, och systerkolan i Majorna har omkring 150 elever. På Jacobiskolan berörs däremot betydligt fler, grundskolan har omkring 700 elever.

När skolorna nu stänger är elevernas hemkommuner skyldiga att erbjuda eleverna utbildning i en skola, vare sig den är kommunal eller en friskola.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.